Belföld

Törölni kell a hódmezővásárhelyi ˝szégyenlistát˝

Az adatvédelmi biztos szerint törölni kell a hódmezővásárhelyi "szégyenlista" adatait, mivel az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesnek mondta ki és megsemmisítette a hódmezővásárhelyi közgyűlés által alkotott szabályokat.

Az adatvédelmi biztos szerint törölni kell a hódmezővásárhelyi “szégyenlista” adatait, mivel az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesnek mondta ki és megsemmisítette a hódmezővásárhelyi közgyűlés által alkotott szabályokat.

Jóri András az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében emlékeztetett arra, hogy a város a honlapján listát tett közzé azokról, akik “magukat rászorulónak vallva a várostól támogatást igényeltek”, ám azt később nem vették át. Az ombudsman hozzátette: a közzétett adatok között elhunyt személy adatai is voltak.

Az adatvédelmi biztos korábban határozatban rendelte el az adatok törlését, a határozatot azonban Hódmezővásárhely bíróságon támadta meg. A keresetet a Fővárosi Bíróság elutasította. Tavaly a város közgyűlése úgy módosított egy önkormányzati rendeletet, hogy az – az álláspontja szerint – jogalapot teremtett a lista közzétételére.
Az adatvédelmi biztos szerint a rendelet alkotmányellenes, így annak megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

Az Ab december 28-án alkotmányellenesnek mondta ki és megsemmisítette a hódmezővásárhelyi közgyűlés által alkotott szabályokat.A közlemény szerint ezzel az Alkotmánybíróság az adatvédelmi biztosnak adott igazat, és így végleg pont került a hódmezővásárhelyi “szégyenlistaügy” végére. Mivel a lista közzétételének nincs jogalapja, az adatokat törölni kell – szögezte le az adatvédelmi biztos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik