Belföld

“Mindenki számára nyitott az EuroGames”

Nem a homoszexualitás propagálása vagy a fővárosiak megbotránkoztatása a cél - közölték a rendezvény szervezői csütörtökön.

Tarlós István főpolgármester szerdán, a Budapest portálon közölte: nem fér össze a mentalitásával, ezért nem tudja támogatni a budapesti melegolimpiát. Mint fogalmazott: tudomásul veszi, hogy vannak a szervezőcsoport által képviselt életformával “azonosan gondolkodó és érző embertársaink. Tiszteletben tartom a jogaikat, ugyanakkor a szervezet munkájába beavatkozni nem óhajtok. A magam részéről főpolgármesterként és magánemberként a képviselt életformától és a rendezvénytől egyaránt elhatárolódom, így azt támogatni sem tudom” – írta Tarlós István.

A fővárosi Jobbik frakció csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: nyomatékosan felkérik Tarlós István főpolgármestert: “zárja be a kiskapukat a heteroszexuálisokat diszkrimináló magamutogató parádé előtt, s haladéktalanul vizsgáltassa ki, a rendezvény szervezői kötöttek-e szerződéseket állami vagy budapesti tulajdonú sport- és egyéb létesítmények használatára”.

A EuroGames szervezői ennek kapcsán felvetették: nem értik hogy milyen alapon szeretnék kitiltani őket az állami és önkormányzati létesítményekből, mert ha csupán ideológiai okokból, a melegség ürügyén, az emberi alapjogot sért, ami a jelenleg érvényben lévő alkotmánnyal és a három nap múlva életbe lépő alaptörvénnyel is összeegyeztethetetlen. Ezt a szervezők szerint tudja a főpolgármester is, aki “habár ideológiai okból nem támogatja a rendezvényt, leveléből világosan kiderül, hogy jogaikkal tisztában van, és azokat tiszteletben is tartja” – tették hozzá.

A rendezvénnyel közösséget vállalt a londoni olimpia szervező bizottsága is, melyről hivatalos levelet küldött a szervezőknek és a MOB vezetőségének – hangsúlyozták a szervezők, hozzátéve: az általuk szervezett sportesemény nem kirekesztő, hanem mindenki számára teljesen nyitott nemtől, fajtól, szexuális és nemi identitástól függetlenül. A rendezvény célja az amatőr sport népszerűsítése, és a sport összefogó erején keresztül küzdeni a megkülönböztetés és kirekesztés ellen, legyen az faji, származási, nemi, vallási vagy bőrszín alapján való.

“Szeretnénk mindenki számára megmutatni többek között ezen rendezvényen keresztül is, hogy mi, az LMBT (leszbikus, meleg biszexuális, transznemű) közösség tagjai is ugyanolyan emberek vagyunk, ugyanúgy gondolkodunk és ugyanolyan értékek szerint éljük az életünket, mint a többségi társadalom tagjai” – fogalmaztak a EuroGames szervezői közleményükben.

A EuroGamest 2012. június 27. és július 1. között rendeznék Budapesten 18 sportágban 3800 résztvevővel.

Az első alkalommal 1992-ben megrendezett EuroGames a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség tagjai számára évente más-más európai országban sorra kerülő amatőr nemzetközi sportesemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik