Belföld

Jelentősen csökkenti hitelállományát az idén Hódmezővásárhely

Hárommilliárd forintot meghaladó összeggel csökkenti hitelállományát az idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat - közölte Göbl Vilmos sajtóreferens csütörtökön az MTI-vel.

A 2,187 milliárd forint tőke-, és a 663 millió forint kamattörlesztést december 31-ig teljesíti a város, és az év végéig 176 millió forinttal csökken az önkormányzati kezességvállalás nagysága is – mondta a sajtóreferens.
Tájékoztatása szerint a hódmezővásárhelyi önkormányzat az elmúlt öt évben nem vett fel jelentősebb összegű hitelt. A legutóbb 2006-ban 69,4 millió svájci frank értékben, zárt körben bocsátott ki kötvényt, a befolyt összeget a város a fejlesztések finanszírozására, uniós és hazai pályázatok önerejének biztosítására használta fel. A kötvénytörlesztés az idén kezdődött meg, december végéig 3,417 millió svájci frankot fizet vissza Hódmezővásárhely.
A sajtóreferens kitért arra, hogy az önkormányzat az elmúlt években jelentős racionalizálást hajtott végre, ennek köszönhetően a városnak évek óta nincs működési hitele. A kötvénykibocsátását követően az önkormányzat adósságstopot rendelt el, a város gazdálkodását, különös tekintettel a kötvény lejegyzését és felhasználását, az Állami Számvevőszék 2009-ben ellenőrizte, és mindent törvényesnek, szabályosnak talált – tudatta Göbl Vilmos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik