Belföld

Elkerülő épül a 86-os főút zalalövői szakaszán

Mintegy 11 milliárd forint ráfordítással elkerülő út épül a 86-os főút zalalövői szakaszán – közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége csütörtökön az MTI-vel..

Tóth András igazgató tájékoztatása szerint a négy csomóponttal ellátott, 10,6 kilométer hosszú, kétszer egy sávos főútszakasz építésére a kormányhivatal közlekedési felügyelősége december közepén adta ki az építési engedélyt. A beruházás keretében felüljárókat, valamint párhuzamos földutakat is építenek. 
A zalalövői ˝szerpentin˝ útszakasz jelenleg a 86-os főút egyik legkritikusabb, -balesetveszélyesebb részének számít,  gyakori, hogy kamionok borulnak fel itt, ez főként a téli időszakban okoz üzemeltetési problémákat a katasztrófavédelemnek – mondta el Tóth András.
Hozzátette: a fejlesztéssel a balesetek megelőzése mellett megoldódik a Zalaegerszeg-Hodos nagy forgalmú nemzetközi vasútvonal zalalövői szintbeli kereszteződésének problémája is. A jelentős vasúti forgalom miatt ezen a szakaszon gyakran volt zárva a sorompó, ezért a tehergépkocsiknak több száz méteres sorokban kellett várakozniuk Zalalövő belterületén, ez megnehezítette a városban a közlekedést. A megépülő szakaszon viszont már nem lesz szintbeli vasúti kereszteződés; a vasutat, a Zala folyót és a párhuzamos kerékpárutat 760 méteres felüljáró íveli majd át, a Körmend-Zalalövő vasútvonal és a Zalapatakai patak felett pedig egy 160 méter hosszú felüljáró épül.
Az építési területen jövő év első felében megkezdődnek az előzetes régészeti feltárások. A közel 11 kilométeres elkerülő út kiépítése a tervek szerint 2014-ben fejeződik be.
A 11 milliárd forintos beruházás költségeinek 85 százalékát európai uniós, 15 százalékát pedig hazai forrásból finanszírozzák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik