Belföld

Kisokos diákoknak

A téli szünet után minden iskolába eljut az a kiadvány, amely a fehérvári diáktanácsot mutatja be.

Mészáros Attila tanácsnok és Korompai István elnök szerdán, sajtótájékoztatón mutatta be azt a közelmúltban megjelentetett kiadványt, amely a Székesfehérvári Diáktanácsról készült. A tájékoztató füzetet a téli szünet után minden iskolába eljuttatják, hogy a fehérvári fiatalok megismerkedhessenek a korosztályukat képviselő szervezet tagjaival és célkitűzéseivel. Ezzel lezárult az az ifjúsági pályázat, melyet a NEFMI támogatásával valósított meg Székesfehérvár Önkormányzata.

Korompai István és Mészáros Attila

Októberben, a Helyi Demokrácia Hetében alakult meg a Székesfehérvári Diáktanács. A fiatalokból álló testület az általános és középiskolásokat képviseli. Tagjait és tevékenységüket most egy kiadványból is megismerhetik a fehérvári diákok. A tájékoztató füzet annak a pályázatnak a keretében készült el, amit Székesfehérvár Önkormányzata az ifjúsági párbeszédrendszer megújítására valósított meg.

Az önkormányzat 500 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által megjelentetett, “Komplex gyermek- és ifjúságfejlesztő szakmai tevékenységek, programok megvalósításának támogatása” elnevezésű pályázati felhívásra benyújtott pályázatával. A támogatási összegből egy szakértői fórumot, három ifjúsági kerekasztal-beszélgetést és egy összegző-kiértékelő fórumot szerveztek szeptember végéig. Emellett a pályázati forrásból biztosították az októberben megalakult Székesfehérvári Diáktanácsot bemutató kiadvány költségeit is. 

“Ezer példányban készült el a kiadvány, amelyből létszámarányosan minden iskolába juttatunk el a téli szünet után.” – mondta el Mészáros Attila. Az ifjúsági tanácsnok kitért arra is, hogy nemcsak az önkormányzati, hanem az egyházi és alapítványi fenntartású iskolák is részesülnek a tájékoztató füzetekből. Úgy, ahogy a Diáktanácsban is képviselteti magát valamennyi fehérvári általános és középiskola. 

Korompai Istvánt, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola diákját választották meg a tagok a Székesfehérvári Diáktanács elnökének. A vezetésével működő ifjúsági szervezet folyamatosan dolgozik és “bombázza” ötleteivel az önkormányzatot. Időközben bizottságokat is létrehozott és több ülést tartott október óta a Székesfehérvári Diáktanács.

“Az egyik legfontosabb feladatunk a párbeszéd megteremtése a diákok és az önkormányzat között.” – foglalta össze munkájuk lényegét Korompai István. Véleménye szerint ebben sokat segíthet a most megjelent kiadvány. Az elnök úgy látja ugyanis, hogy a fiatalok körében sok a téves információ, az iskolákba eljutó tájékoztatókból azonban első kézből ismerhetik meg a Székesfehérvári Diáktanácsot és tudhatják meg, kikhez fordulhatnak ötleteikkel, kéréseikkel. 

A kiadványban mind a negyvenöt tagot megismerhetik az olvasók, emellett pedig a Székesfehérvári Diáktanács elérhetőségeit is megtalálják. A füzet elejére a fiatalokat képviselő szervezet logója is felkerült, amely Scherer Zsuzsanna fehérvári diák alkotása.  

“A következő program – ami részben az ő kérésükre is valósul meg – egy januári diákfórum lesz. Itt a köznevelési törvény változásairól tájékoztatjuk majd szakemberek bevonásával a fehérvári fiatalokat.” – hangsúlyozta Mészáros Attila.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik