Belföld

Felmondólevél Szalai Annamáriának

A médiahatóság elnöke mellett az MTVA vezetőjét is kirúgta jelképesen Gyurcsány egyik híve.

Varju László független országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója délelőtt felmondólevelet vitt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Ostrom utcai épületébe. Így tiltakozott az ellen, hogy az MTVA kedden, rendkívüli felmondással megszüntette a Kunigunda utcai gyártóbázis előtt két hete éhségsztrájkoló szakszervezeti vezetők munkaviszonyát.

Szerinte Szalai Annamária és Böröcz István közvetlenül felelős a közmédiában kialakult helyzetért. Úgy látja, hogy Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka kirúgása számos okból törvényellenes. Kifogásolta azt is, hogy az MTVA az elbocsátást hamarabb jelentette be a sajtóban, mint hogy az érintettekkel közölte volna.

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének két alelnöke december 10-én kezdte tiltakozó akcióját a Lomnici-ügy miatt. Nem érték be azzal, hogy menesztették az MTI hírcentrum igazgatóját, Élő Gábort, és felmentették beosztásából az MTVA Hír- és Hírháttér Főszerkesztőség vezetőjét, Papp Dánielt, az úgynevezett kitakarási botrány összes felelősének megnevezését és elbocsátását követelték.

Az MTVA tegnap jelentette be, hogy rendkívüli felmondással elbocsátják a két érdekvédőt, mert „több mint két hete tartó demonstrációjuk során folyamatosan provokálják a munkáltatót. Tudatosan jogszabályellenes magatartásukkal, tevékenységükkel megsértették a médiatörvény és a munka törvénykönyve vonatkozó szabályait, politikai szerepvállalásukkal pedig semmibe vették a Közszolgálati Kódex előírását, mely szerint politikai ügyekben közéleti szereplést nem vállalhatnak, a nyilvánosság előtt véleményt nem nyilváníthatnak”.

A döntés ellen több szakszervezet, az MSZP, az LMP, valamint a 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom is tiltakozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik