Belföld

Adományból ajándék és ünnepi vacsora

Idén először csak egy karácsonyfája volt a velencei diákotthon gyermekeinek.

„Oltalom és gondoskodás teszi elérhetővé a jövőt.” Jókai Anna gondolatait nem véletlenül választotta mottónak a velencei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon. Az intézmény a fogyatékkal élő gyermekek oktatását és nevelését végzi. Mintegy 260 neveltjéből 62 állam gondozásban él. Közülük 45 idén karácsonykor sem mehetett haza, mert nincs se rokona, se ismerőse, aki befogadta volna.

Ahhoz, hogy a család nélkül élők is megérezhessék: a karácsony ünnep, idén minden eddiginél nagyobb szükség volt támogatókra.

A költségvetésben nem jutott pénz a karácsonyra. A most még Fejér Megyei Önkormányzat fenntartásában lévő intézménybe folyamatosan jönnek a felszólítások, mert még a számlákat sem tudják fizetni. A székesfehérvári Szeretet Szolgálatában Alapítvány a megye összes fogyatékkal élő gyerekeit befogadó iskoláknak ünnepséget szervezett, ezen vehettek részt a velenceiek is, december 12-én- tudtuk meg Malomvári Klárától, az intézmény igazgatójától.

A budapesti Eötvös József Gimnázium rendszeres támogatójuk, és nemrég vendégül látta a gyerekeket, de a Nemzeti Táncszínház is megajándékozta őket egy táncos vidám rendezvénnyel – sorolta Malomvári Klára.

Az igazgató hangsúlyozta: ilyenkor karácsony táján adakozóbbak az emberek, cégek, így jutott ajándék a fa alá minden gyereknek. A kapott pénzből vettek illatszercsomagokat, és hagytak pénzt üdítőitalra is, hogy legyen a karácsonyi és a szilveszteri vacsora mellé finom innivaló is.

Idén először az intézmény valamennyi gyermekotthona egy közös ünnepséget tartott szenteste. Erre azért volt szükség, mert csak egy karácsonyfára jutott pénz. Az állami gondoskodásban lévő gyerekek számára az ünnepi vacsora mellett a szenteste különlegessége volt még az éjféli mise, ahova közösen mentek el.

A velencei intézmény története 1950-ben kezdődött, amikor elődjét a Gyógypedagógiai Gazdasági Leányfoglalkoztató Intézetet létrehozták. Itt 14-18 év közötti fogyatékkal élő lánynak nyújtottak foglalkoztatást. A növendékeket az oktatási minisztérium utalta be az ország egész területéről. 1964-ben vált az intézmény gyógypedagógiai nevelőintézetté, amely 1970-től megyei fenntartásba került.  Az 1975. október 17-i jubileumi ünnepség fordulópontot jelentett az intézet életében, ekkor került sor az új kisegítő iskola és nevelőotthon alapkövének a letételére, amely a jövőt jelentette a megye beiskolázására váró tanulói számára. Az intézmény a jelenlegi helyén 1977-től működik. A megye területéről látja el azoknak a speciális nevelési igényű, tanulásban akadályozott gyermekeknek az oktatását, nevelését, akiknek ellátása saját lakóhelyükön nem megoldott.

A megyében egyedülálló módon gondoskodnak Velencén az óvodás kortól a felnőtté válásig a növendékekről, közöttük a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekekről. Az intézmény alapfokú iskolai végzettséget és szakképzettséget ad a tanulóinak. A 261gyerekkel 62 pedagógus, 36 gyermekfelügyelő és 31 technikai dolgozó foglalkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik