Belföld

Arató: Nem engedik, hogy pofázzon az ember

(6)(1024x768).png ()
(6)(1024x768).png ()

A Klubrádió vezetősége szerint nem pályázat volt, hanem betiltás, azzal a céllal, hogy korlátozzák Magyarrországon a civil véleménynyilvánítást.

„A demokratikus intézményrendszer immár szétmálik Magyarországon”– állítja a Klubrádió főszerkesztője. Vicsek Ferenc szerint a Klubrádió elvesztése sebet üthet a demokrácián Magyarországon. A rádióadó vezetősége az óbudai Symbol étteremben tartotta sajtótájékoztatóját, a helyszínválasztás pedig nem volt véletlen, hiszen 2 számmal odébb (a Bécsi út 54. szám alatt) „található” – elvileg – az a szerkesztőség, amely legyőzte őket a 95,3 frekvenciájára kiírt pályázaton.

Nem a civil véleményre

Arató András, a Klubrádió tulajdonosa állítja, a magyar médiahatalom betiltotta a Klubrádiót. Úgy látja, nem egy pályázati rendszerben döntötték el, ki a jobb, az volt a cél, hogy ne kapjon teret Magyarországon a civil vélemény. „A Klubrádió a félmilliós hallgatótáborával a leghallgatottabb, ezt egy tisztességes pályázatnál figyelembe vették volnat” – hangsúlyozta Arató, aki csak „senkik által jegyzet, kétes személyi hátterű kft.-ként” jellemezte a legyőzőiket. „Ez betiltás, nem pedig pályázat, mivel kizárták a pályázat menetéből a nyilvánosságot” – hívta fel a figyelmet a rádióadó tulajdonosa. Arató még azt is el tudja képzelni, hogy akár ki is cserélhették a pályázatot, és nagyobb összeget ajánlott valaki.

“Nem volt licitlehetőség” – Arató András és Vicsek Ferenc 
Fotó: Kummer János

Pályázat helyett komédia

Még a Klubrádió számára sem világos, hogy aki megnyerte a félmilliós hallgatóságú köztulajdont, valójában mit ajánlott. Az NMHH szóvivőjétől mindössze azt az indoklást kapták, hogy az „objektív kritériumoknak nem felelt meg” a benyújtott pályázati anyaguk. Mikor pedig ennek bővebb kifejtésére kérték a médiahatóságot, azzal „kezelték le” a klubrádiósokat – Arató elmondása szerint -, hogy már júliusban megjelentek a pályázati feltételek. Ezt a röpke indoklást azonban Arató „arcátlan arroganciának” tartotta, s a történtekből arra a következtetésre jutott, hogy „nem akarják, hogy Magyarországon pofázzon az ember”. „Nem pályázat volt, hanem komédia” – összegezte az elbírálást. Sőt azt is kifogásolta, hogy a pályázat eredményéről semmilyen értesítést sem kaptak, ők is csupán az NMHH közleményéből értesültek a fejleményekről.

Vicsek arra hívta fel a figyelmet, hogy honnan tudja a médiahatóság, hogy a frekvenciájukat elnyerő, 1 millió forint törzstőkével idén alakult Autórádió Kft. tényleg képes-e biztosítani az ígért, 80-90 millió forintos frekvenciadíjat.

Nem adják fel

Az FN24-nek arra a kérdésére, ha tudták azt, hogy van mód a pályázatban ígért összeg módosítására, miért nem tettek rá az ajánlatra, Arató azt válaszolta: „Nem volt licitlehetőség, az összeget egyszer kellett leírni, pont.”


Hiába a félmilliós hallgatottság
Fotó: Kummer János

A Klubrádió februárig adhat a mostani frekvencián, addig kapott ideiglenes hosszabbítást. Hogy mi lesz ezek után? Az FN24 a rádióadó jövőjét firtató kérdésére, hogy mit szólnának ahhoz, ha márciustól más frekvencián működne tovább a Klubrádió, a rádióadó tulajdonosa a következőket válaszolta: „Még akkor is, ha a dolog Mission Impossible-nak tűnik, a több 100 ezer hallgatónkért, nincs más választásunk, mint az utolsó leheletig megkísérelni a szolgáltatás újraindítását, bárhol, azt nem mondom, hogy akár kalózként, de bárhol.”

A Klubrádió amúgy korábban megnyerte a 92.9-es frekvenciára 2010-ben kiírt nyilvános pályázatot, ám a médiahatóság ezt visszavette. Tehát ez az elnyert, de per tárgyát képező frekvencia is alternatíva lehet a rádióadó további működésére. „A frekvencia egy véges jószág, amit az állam osztogat. Világos, hogy ha nem gondolja meg magát a hatalom, és nem változtatja meg, és megnyerjük azt a pert, amelyre, úgy gondolom nagyon jók az esélyek, hiszen van precedens per Magyarországon, akkor azon a frekvencián fogunk tovább sugározni” – prognosztizálta Arató lapunknak.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy kik állnak az Autórádió kft. mögött.

Újabb tiltakozók
A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet bírálja a médiafelügyelet döntését, amellyel a Klubrádió által eddig használt sugárzási frekvenciát egy másik adónak ítélte. A szervezet szerint Magyarország fokozza elnyomó fellépését a sajtószabadság rovására, és megsérti azokat a demokratikus elveket, amelyeknek érvényesülniük kell egy EU-tagországban. Az Európai Újságíró-szövetség (EFJ) ugyancsak felháborodását fejezte ki a magyar médiafelügyelet döntése ellen. A szervezet szerint ez a döntés “annak a jele, hogy Magyarország új médiaszabályozási modellje aláássa a média sokarcúságát és a véleménynyilvánítás szabadságát”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik