Belföld

Államosítják az Ópusztaszeri Emlékparkot

Kormányzati kézbe kerül januártól az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, habár üzemeltetői erről hivatalos értesítést még nem kaptak.

A kormány döntése nyomán január elsejétől állami tulajdonba kerül a megyei önkormányzatok vagyona, épületei és a hozzájuk tartozó adósságok. Így a már kultikus helynek számító Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a hozzá tartozó ingatlanok (skanzen, a Rotunda a Feszty-körképpel) is, melyeknek eddig 80 százalékos arányban a Csongrád Megyei Önkormányzat volt a tulajdonosa.

Az emlékpark ügyvezető igazgatója, Tokovics Tamás elmondta, hogy eddig még hivatalos értesítést nem kaptak az új helyzetről, csak annyit tudnak, hogy állami kézbe kerülnek. Így azzal sincsenek tisztában, hogy a megyei önkormányzat által nyújtott 186 millió forintnyi kölcsönt ezentúl kinek fogják törleszteni.

– Bízunk benne, hogy ugyanúgy fogunk működni, mint ahogy eddig is, hiszen nonprofit kft-ként üzemeltetjük a parkot, így a rendezvényszervezés, a jegystruktúra kialakítása vagy akár a fejlesztések megvalósítása a tulajdonostól függetlenül zajlik– mondta az igazgató, aki szerint csak akkor derül ki, hogy pontosan mit jelent a tulajdonosváltás, milyen változások lesznek a korábbi felállásban, amikor megkötik az éves közhasznúsági szerződést. De addig se áll meg az élet, hiszen folyamatosan pályáznak, a tél beálltával a kiállított tárgyakon állagmegóvási munkákat végeznek, és amint eljön a tavasz, tovább fogják fejleszteni a szolgáltatásokat és az Emlékpark infrastruktúráját. Szerinte az államosításból a látogatók semmit sem fognak érzékelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik