Belföld

Tarlós rápirított Matolcsyra

Úgy tűnik, Matolcsy György nem veszi komolyan a BKV problémáját - írja felháborodott hangvételű levelében a főpolgármester.

Tarlós István visszautasítja, hogy Szatmáry Kristóf államtitkárt jelölte ki a nemzetgazdasági miniszter a BKV gazdasági helyzetének stabilizálásáról folytatandó egyeztetésre. A főpolgármester ezt arra reagálva közölte, hogy az MTI szerdán minisztériumi forrásból úgy értesült: Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkárt jelölte ki Matolcsy György, hogy egyeztessen a BKV gazdasági és pénzügyi helyzetének stabilizálásáról.

Tarlós István a nemzetgazdasági miniszternek írt levelében úgy fogalmazott: Matolcsy György hetekig nem volt elérhető telefonon, és semmilyen előzetes tájékoztatást nem adott arról, hogy még a BKV-nak korábban minden kormány által biztosított normatív támogatást is készül befagyasztani, míg Orbán Viktor miniszterelnök segítséget ígért. “Ön még azt a fáradságot sem vette, hogy utólag tájékoztasson erről a döntésről” – olvasható a levélben. A főpolgármester állítása szerint Matolcsy egy napon belül kétszer lemondta a Miniszterelnökség által javasolt találkozót.

Matolcsy György a parlamentben olyan pénzeket is zároltatott az Országgyűléssel a jövő évi költségvetésben, amelyeket a kormány által aláírt támogatási szerződések alapján már ez évben folyósítottak is a fővárosnak, hiszen azok az ez évi költségvetésben szerepeltek – írja Tarlós.

“Ezek után a sajtóval egyidejűleg közli velünk, hogy Önt személyesen nem is érdekli Budapest, hanem döntésre nyilvánvalóan felhatalmazással nem rendelkező munkatársára ruház formális egyeztetéseket. Ilyen egyeztetések a problémát biztosan nem oldják meg. Érdekes, a Miniszterelnök Úrnak nem derogált egyeztetni Budapesttel, úgy tűnik, Ön mást gondol erről” – fogalmaz a főpolgármester.

Végezetül Tarlós István arra kérte Matolcsy Györgyöt, hogy vizsgálja felül álláspontját, majd közölte: ha továbbra sem veszi komolyan a BKV működőképességét és Budapestet, akkor a minisztert fogja terhelni a felelősség a következményekért.

Az ügy előzménye, hogy a képviselők kedd hajnalban szavazták meg a jövő évi költségvetés elfogadásakor azt a módosító javaslatot, amely szerint Budapest 32 milliárd forintot kap az államtól a BKV finanszírozására a helyi közösségi közlekedés támogatására szánt összegből. Tarlós István még aznap jelezte: február elején leállhat a fővárosi tömegközlekedés, ha a BKV finanszírozásával kapcsolatos mostani parlamenti döntés változatlan marad. Hozzátette: aznap reggel találkozott volna Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel a főváros forrásteremtési lehetőségeinek ügyében, de a tárcavezető fáradtságra hivatkozva lemondta a megbeszélést.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kabinetje szerdán közleményben cáfolta, hogy Matolcsy György az elhúzódó parlamenti szavazásra hivatkozva mondta le kedd reggeli találkozójukat. Az NGM közlése szerint Tarlós István titkárságával múlt héten egyeztettek időpontot, ezt kedd reggel programtorlódás miatt kérték módosítani. A megbeszélés súlyára való tekintettel még erre a hétre két lehetőséget is felajánlott a kabinet a találkozó megtartására – írta a minisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik