Belföld

Szegedi képviselők harcolnak a női jogokért

Két női képviselő a tagja a szegedi közgyűlésnek. Ők már évek óta ennek megváltoztatásáért küzdenek.

December elején az LMP kezdeményezésére ismét felmerült a lehetőség, hogy bevezessék Magyarországon a női kvótát. A törvénymódosító indítvány oka, hogy a parlamentben a képviselők 9 százaléka nő, ami Európában a legalacsonyabbnak számít.  Nagy-Britanniában 18 százalék, az Egyesült Államok kongresszusában 14 százalék a női nem aránya, míg az arab országokban Magyarországhoz hasonlóan alacsony, 8 százalék. A jelenlegi szám megduplázásának kezdeményezése mellől az MSZP, a Fidesz és a Jobbik is kihátrált, így a következő választásokon sem lesz előírva a kötelező létszám.

–Nagyon izgulok, hogy ez megváltozzon, nem a női nem, hanem Magyarország társadalmi problémái miatt– fejtette ki véleményét Szondi Ildikó MSZP-s önkormányzati képviselőnő – A hölgyek csak pozitívumot tudnának bevinni a város és az ország életébe, hiszen olyan emberi szempontokat érvényesítenének, ami nagyon szükséges a mai világban. De amíg a férfi képviselők így állnak hozzá, addig mi se tudjuk érvényesíteni a szociális érzékenységünket, szolidaritásunkat.

Szondi Ildikón kívül még egy Fideszes képviselőnő ül a szegedi közgyűlésben, Pocsai Blanka, aki szintén fontosnak tartja, a nemek arányának megváltoztatását, hogy más aspektusból is megközelíthessek egy-egy problémát. A politikusin kívül még tanári, szabadidő szervezői, anyai szerepkörben tevékenykedő politikus hangsúlyozta, hogy az ilyen fajta tehervállaláshoz elengedhetetlen egy biztos, támogató családi háttér. –Továbbra is fontosnak tartom a hagyományos női szerepeket, de hogy az élet minden területén helyt tudjunk állni, ehhez otthonról támogatás kell.

Pocsai Blanka és Szondi Ildikó is részt vett a Nők a pályán számos vitafórumán, illetve a nagy visszhangot keltő, Heller Ágnes, illetve Till Attila meztelen fotójával indított 2011-es aláírásgyűjtő akción, melynek tétje egy népszavazás volt a nemek arányának megváltoztatásáról. Ez utóbbiban a nagy visszhang ellenére nem sikerült kellő aláírást gyűjteni, amit Pocsai Blanka az emberek közélet iránti közömbösségével indokolt. Szerinte ahhoz, hogy változtassanak, a parlamentben kellene képviselőknek összefogniuk, vagy akár az ott ülő politikus nőknek kiállni emellett.

Szegeden erre már számos alkalomra volt példa a két képviselőnő között, függetlenül attól, hogy két különböző párthoz tartoznak.

– Ildikóban és bennem sok a közös, mindkettőnknek több területen kell helyt állnunk egyszerre – folytatta Pocsai Blanka -Úgy gondolom, hogy ezeken a főcsapás vonalakon együtt tudunk működni és ennek elsősorban az az oka, hogy tiszteljük egymást, figyeljük a másik munkáját. Nem parancsszóra vagy a pillanatnyi politikai hangulat alapján állunk egymáshoz és ennek köszönhetően egy egészségesebb kapcsolat alakult ki közöttünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik