Belföld

Speciális betegágyakat kapott a szegedi Vakok Otthona

Karácsonyi ajándékként két ágyat adott át a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Soltész Miklós elmondta: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az önkormányzati fenntartású intézmények számára írt ki pályázatot ellátást és gondozást segítő eszközök beszerzésére összesen 61 millió forint értékben. A pályázaton nyertes intézmények közül 13 Csongrád megyében működik, ezek összesen 46 ágyat és 41 matracot kapnak tartós használatra.

A minisztérium több mint 300 olyan ágyat vásárolt a közelmúltban, amely a fekvőbetegek intézeti ellátását könnyíti meg. A benne lévő emelőszerkezettel könnyen változtatható a felső és az alsó test állása, így a beteget anélkül lehet mozgatni, hogy az ápoló fizikai erőt fejtene ki. Emellett az ágy matraca olyan bevonattal van ellátva, amely megakadályozza felfekvés kialakulását. Ebből adományozott kettőt a szegedi intézetnek az államtitkárság nevében Soltész Miklós. Csongrád megyét pályázati szempontból nagyon eredményesnek nevezte, ez a megye szerezte meg ugyanis a legtöbb speciális ágyat.

Az államtitkár bejelentette: miután nagy igény jelentkezett, szeretnék, ha újabb pályázat indulna. A remények szerint még idén megjelentetik, és jövőre lefuthat az a pályázat, amely már 1500 ágy kiosztására ad lehetőséget. Ez már az igényeket nagymértékben kielégítené – tette hozzá. Hangsúlyozta: a pályázat rávilágított, hogy a pénzek egy részét ebben az irányban kell felhasználni.

A politikus a szegedi Csillag börtönbe látogatott, hogy találkozzon azokkal, akik a speciális ágyakba beépített motorokat készítik. A fekhely különlegessége ugyanis nem csak specialitásából adódik: a beépített motort a szegedi Csillag börtönben dolgozó fogvatartottak készítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik