Belföld

Németh Lászlóné diploma nélkül is miniszter lehet

Nincs diplomája a Fellegi Tamást váltó miniszterjelöltnek, Németh Lászlónénak. Lapinformáció szerint még a szabályokat is módosították.

Amikor Orbán Viktor miniszterjelöltje tavaly az MFB vezérigazgató-helyettesi székébe került, még a szabályokat is módosították – tudta meg az Index. Azzal egyidőben, hogy a kormányváltás után Németh Lászlóné a Magyar Fejlesztési Bankhoz került, úgy módosították a törvényt, hogy kimondták: a pénzügyi felügyelet engedélye nem szükséges az MFB vezető állású személyeinek, illetve ügyvezetőjének megválasztásához, azt elég utólag bejelenteni. Emellett rögzítették, hogy nem csak az nevezhető ki vezetőnek, akinek van szakirányú végzettsége, de az is, aki “rendelkezik hitelintézetnél, vagy szakosított hitelintézetnél szerzett legalább 10 éves szakirányú vezetői gyakorlattal.”

Németh Lászlóné pedig, ha diplomával nem is, tapasztalattal rendelkezett: eddig összesen nyolc magyarországi vállalatban volt vezető beosztása.

Bár a hatályos jogszabályok szerint a felsőfokú végzettség csak a szakállamtitkároknál előírás, a kormánytagoknál nem, az ügy akkor is kínos lehet.

Papír nélkül

Emlékezetes az első Orbán-kormányban Deutsch Tamás esete, aki csak az államvizsga letétele után lehetett ifjúsági és sportminiszter. Orbán Viktor akkor úgy vélte: “A kormány nem teheti meg, hogy államvizsga, diploma nélküli ember legyen bármely tárca élén”.

Nagy port vert fel 2002-ben Gál J. Zoltán szocialista kormányszóvivő esete is, akiről kiderült, csupán középfokú papírral rendelkezik, 2009-ben a távozó Ficsor Ádám titokminisztert váltó Juhász Gábor ügye, akiről kiderült: nincs diplomája, holott életrajzában ezt állította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik