Belföld

Európai ügy lesz a nyugdíjeinstandból

Az MSZP az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi bírósághoz fordul, a vegyipari szakszervezet perközösséget szervez magán-nyugdíjpénztári tagokból.

Az MSZP a strasbourgi bírósághoz, illetve az Alkotmánybírósághoz fordul a magánnyugdíjpénztárak ügyében – jelentette be a párt elnökségi tagja. Korózs Lajos szerint  azzal, hogy a jövő évtől kezdve csak az állami pillérbe lehet majd járulékot utalni, gyakorlatilag megszűnnek a magánpénztárak, miközben „elveszik közel százezer ember több száz milliárd forintos vagyonát”. Az ellenzéki politikus hozzátette, minden pénztártagnak felajánlják a segítséget.

Perközösség a láthatáron?

A kormány államosítja a 102 ezer magánnyugdíjpénztári tag megtakarításait, s tervei szerint a jövőben egyenesen megtiltja a magánkasszákba való befizetéseket. Ezzel az utolsó döfést adja a privát rendszernek, valamint azoknak, akik nem léptek vissza az állami nyugdíjszférába – olvasható a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének közleményében. A tájékoztatás szerint a strasbourgi bírósághoz fordulnak, és eljuttatnak egy petíciót az érintettek aláírásával az Európai Parlamenthez is.

A parlament hétfőn döntött arról, hogy januártól a magán-nyugdíjpénztári befizetések is az állami kasszába kerülnek, emellett a Ház megszüntette a magán-nyugdíjpénztári tagdíjakat is. Arról, hogy mindez milyen következményekkel járhat, itt olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik