Belföld

Vörösiszap-katasztrófa: bírósághoz fordult az LMP

Arra kívácsi az ellenzéki párt, hogy kikkel szerződött a vidékfejlesztési tárca a károk helyreállítására.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke elmondta: a kormány 29,4 milliárd forintot szánt az ügyre, amiből – információik szerint – több mint 15 milliárdot már ki is fizettek. Jávor Benedek még a nyáron írásbeli kérdést intézett a részletek kapcsán a szakminiszterhez, de semmitmondó válaszokat kapott, ami a Mecsekérc Zrt.-t és az Országos Vízügyi Beruházási Mérnöki Konzulens és Tervező (Oviber) Kft.-t nevezte meg közreműködőnek.

A képviselő szerint nyilvánvaló, hogy a munkákat elsősorban nem ez a két cég végzi, hanem alvállalkozók, akiknek a kilétét továbbra sem hozzák nyilvánosságra. Az eset pikantériájának nevezte, hogy sem a Magyar Közlönyben, sem más hivatalos jogtárban nem találták nyomát annak, hogy Fazekas Sándor mikor nevezte ki Szabó Csabát a mentesítési munkálatokkal kapcsolatos miniszteri biztosnak. Így az is előfordulhat, hogy felhatalmazás nélkül dolgozott, és döntött milliárdokról.

Tegnap demonstrációt szervezett a 8-as úton, Devecser közelében a szerencsétlenség áldozatainak egy részét tömörítő Esélyt az Életre a Vörösiszap Után nevű egyesület. Azt szeretnék elérni, hogy közvetlenül részt vehessenek az ország lakosai és a külföldiek által a Magyar Kármentő Alapban összegyűlt pénzek elosztásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik