Belföld

Visszaadnák az államnak a postapalotát

A székházat 2008 márciusában 5,5 milliárd forintért vásárolta meg egy kft. Mint kiderült: lehetséges, hogy az ingatlan eladása körül szabálytalanságok történtek.

Vételáron, nyereség nélkül visszavásárlásra ajánlja fel a postapalotát a magyar államnak az ingatlant megvásárló WPR Primus Kft., ha “bármilyen kár érte a magyar államot az ingatlan eladásával”. A Wallis csoporthoz tartozó kft. azt is közölte kedden az MTI-vel, hogy az épület tulajdonjogát 2008-ban nyilvános pályázaton, legmagasabb árajánlattevőként, jóhiszeműen eljárva vásárolta meg.

Hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség a Magyar Posta Zrt. több volt vezetőjét, akik ellen a postaszékház eladása, illetve az új irodaház bérleti szerződése miatt indult büntetőeljárás – erről az m1 Híradója számolt be hétfőn. Információik szerint a posta három volt vezetője tagadta a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését, és mindhárman panaszt tettek a gyanúsítás ellen.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Az MTI Hírcentrum úgy tudja, hogy Szabó Pál, a Magyar Posta volt vezérigazgatója – aki később a Gyurcsány-kormányban közlekedési miniszter is volt -, az ügy fő gyanúsítottja, rajta kívül egy korábbi vezérigazgató-helyettest és a volt beruházási igazgatót is gyanúsítottként hallgatták ki.

A nyomozók szerint 2007-ben és 2008-ban irreális adatokat tartalmazó kimutatásokkal megtévesztették a tulajdonosi jogokat gyakorló vagyonkezelőt. Az ÁPV Zrt. ezért dönthetett végül az államnak 9,5 milliárd forint többletköltséget okozó irodabérlés mellett.

A posta székházát 2008 márciusában 5,5 milliárd forintért vásárolta meg egy, a Wallis cégcsoporthoz tartozó kft. A vételár a tervezettnél kétmilliárd forinttal alacsonyabb volt. A posta már fél évvel a székház eladása előtt szerződést kötött egy XIII. kerületi irodaház bérletére. A tízéves futamidő alatt a postának csaknem 12 milliárd forintot kell kifizetnie. A postapalotát megvásárló WPR Primus Kft. az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írja: az ingatlant a kijelölt ár felett, nettó 4,02 (bruttó 5,5) milliárd forintért vásárolták meg 2008-ban nyilvános pályázaton, a legmagasabb ajánlatot téve.

A cég hangsúlyozza: “ha bebizonyosodik, hogy az értékesítés lebonyolítása során az állami fél részéről szabálytalanság történt , akkor a cég kész együttműködni a helyzet rendezésében és a Magyar Posta székházát a korábbi vételáron visszaadni előző tulajdonosának”.

A cégnél az MTI érdeklődésére kifejtették: készek tárgyalásokat folytatni a magyar állam képviselőjével (Posta, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., illetékes minisztérium), amennyiben a magyar állam úgy ítéli meg, hogy szeretné az ingatlan (a Magyar Posta Krisztina körúti egykor székházépülete) tulajdonjogát visszaszerezni. A cég hangsúlyozta, hogy az épület tulajdonjogát 2008-ban nyilvános pályázaton, legmagasabb árajánlattevőként, jóhiszeműen eljárva vásárolta meg. Hozzáfűzték azt is, hogy 2008 óta az épületben munkálatok még nem kezdődtek, a fejlesztés tervezési, előkészítési szakasza zajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik