Belföld

Megvonhatják egy fideszes képviselő mentelmi jogát

A veszprémi Horváth Zsoltot zugírászattal gyanúsítják.

Nemcsak Juhász Ferenc szocialista exminiszter mentelmi jogának felfüggesztéséről tárgyalt mai ülésén a parlament mentelmi bizottsága, hanem dr. Horváth Zsolt fideszes képviselőéről is – írja a Népszabadság Online. Az ügy azért figyelemre méltó, mert ez az első eset a kormányváltás óta, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség közvádas ügyben egy fideszes képviselő kiadását kéri.

Horváth Zsolt (képünkön) a lap megkeresésére közölte: nem tudja, milyen büntetőügyről lehet szó, éppen ezért részt kíván venni a mentelmi bizottság ülésén, és csak az ügyészségi iratok megismerése után kívánja kommentálni az esetet.

A Nol úgy tudja, arról az eljárásról van szó, amit Bősze Ferenc veszprémi ügyvéd feljelentése alapján indított meg az ügyészség. Bősze a Népszabadság kérdésére elmondta: Horváth Zsolt kültagja annak a Trend és Turizmus Bt.-nek, amely 2007 januárjától 2008 decemberéig képviselet nélküli jogi tanácsadásra kötött szerződést a veszprémi kistérségi többcélú társulással. Azzal bízták meg a vállalkozást, hogy jogi tanácsadási feladatokat végezzen havi 75 ezer forintért. A szerződést Horváth Zsolt írta alá, a munkát is ő végezte el.

Bősze szerint a szerződés törvénysértő volt, ugyanis betéti társaság állandó megbízással nem végezhet jogtanácsosi tevékenységet. Erről a jogászi végzettségű Horváth Zsoltnak is tudnia kellett – véli az ügyvéd. Bősze Ferenc álláspontja szerint Horváth Zsolt – aki a kérdéses időszakban nem szerepelt az ügyvédi kamarai névjegyzékben – ténykedése kimeríti a zugírászat fogalmát, amit a Btk. akár három évig tartó szabadságvesztéssel is sújthat – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik