Belföld

Jól halad a dél-alföldi szeméttelepek rekultivációja

A tervezettnél gyorsabban halad a szegedi regionális hulladékgazdálkodási program részeként bezárt szeméttelepek rekultivációja.

A 27 telepből huszonöt helyen már lényegében befejeződött a hulladék depóniába rendezése és tömörítése, valamint elkészültek a műszaki tervekben szereplő szigetelések is – mondta Bacsa Pál, a kivitelező AS Szeged Konzorcium projektfelelőse hétfőn a csongrádi megyeszékhelyen, a 2,79 milliárd forintos összköltségű, uniós támogatással megvalósuló projektről tartott sajtótájékoztatón.
A felszámolt hulladéklerakók helyén kialakított depóniákat tavasszal füvesítik, és ekkor ültetik el a 6-10 méteres szélességű erdősávok fáit és cserjéit is. Az Alföldön jellemző fajokból kialakított véderdők feladata elsősorban az lesz, hogy megóvja a depóniákat a széleróziótól – tudatta a projektfelelős.
A 2011 májusában indult beruházás során az  AKSD Városgazdálkodási Kft. és a Swietelsky Magyarország Kft alkotta AS Szeged Konzorcium huszonhat Csongrád és Bács-Kiskun megyei település huszonhét felhagyott szilárdhulladék-lerakójának rekultivációját végzi el. A másfél évre tervezett projekt során összesen 483 ezer négyzetméteren mintegy 650 ezer köbméter hulladék ártalmatlanítása történik meg. Két településről – Dócról és Baksról –, ahol a bezárt lerakók Natura 2000-es védelem alá eső területeket érintenek, elszállítják az ott található mintegy 60 ezer köbméter hulladékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik