Belföld

„Női szere-pech (?)” előadás Szegeden

Nők a nőkről, nem csak nőknek – talán így lehetne egy mondatban összefoglalni a Tudásklaszter szervezésében lezajlott mini-konferenciát, melynek témája a nők szerepeinek sokrétűsége volt. A rendezvényen Beslin Anita rádiós műsorvezető, Rácz-Káté Mónika, a Kreatív Formák Alapítvány szakmai vezetője, Dr. Gábor Katalin gyermekgyógyász, valamint Zoltán Péter, az Élet-Mi-Nőség-projekt szakmai vezetője tartott előadásokat.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében 2010 augusztusa óta tart a szegedi, csongrádi és bácsalmási területeken az Élet-Mi-Nőség elnevezésű esélyegyenlőségi projekt, mely a hátrányos helyzetű térségekben élő nőknek nyújt segítséget a munkavállalástól a babagondozáson át a háztartási praktikákig mindenben. Megyeri Katalin Stefánia ügyvezető elmondta, hogy a programnak három fő területe van.

Az első a munkanélküliek társadalmi, és munkaerő-piaci re-integrációja, amelyet különböző ingyenes tanácsadásokkal segítenek, ilyen például a digitális álláskeresési tréning, melyen nyolc órában az Európai Uniós munkavállaláshoz, önéletrajz-készítéshez nyújtanak gyakorlati ismereteket az érdeklődő hölgyeknek.

Második, „Házitündér” néven futó célkitűzésük a környezettudatos háztartási praktikákban való elmélyülést szolgálja, amelyet klub-foglalkozások keretében valósítottak meg. Az ügyvezető asszony elmondta, nagyon sokat tudtak egymástól tanulni a foglalkozások során a szervezők és résztvevők, ezért szeretné, ha a projekt 2012. január végi lezárulása után az összegyűjtött ismeretanyag fölkerülne az internetre, mert a hasznos tudnivalókon túl a megismert praktikák költségkímélők is, amely nem elhanyagolható tényező manapság.

A program harmadik területe a felnőttképzés, melynek során életminőség-trénereket képeznek az érdeklődőkből, akik majd tovább tudják adni a projekt során megszerzett tapasztalataikat. Ehhez kapcsolódik, hogy a fő célja a szervezetnek az, hogy a három településen működő klubhálózatukat először regionális, majd országos szintre tudják fejleszteni.

Megyeri Katalin Stefánia kérdésünkre elárulta, hogy nagyon nagy az érdeklődés a különböző programjaikra, és a három település szociális hálózataival is nagyon jó viszonyt ápolnak, hiszen a családsegítő szolgálat, a Vöröskereszt helyi szervezetei, vagy a védőnők többször tartottak különböző előadásokat a projektben részt vevőknek, így például babamasszázs-foglalkozást a kismamáknak.

Az ügyvezető asszony elmondta, hogy távlati terveikben szerepel a képzések során összeállított tudás- és ismeretanyag közzététele nyomtatott és elektronikus formában, ezzel szeretnének nyitni a szélesebb tömegek, és akár a férfiak felé is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik