Belföld

Télen dideregnek, nyáron izzadnak majd a dohányosok

Gyor(1024x768).png (győr, tilos, dohányzás)
Gyor(1024x768).png (győr, tilos, dohányzás)

Tiltott lesz jövőre a füstölgés a szórakozóhelyeken, a munkahelyeken és a közintézményekben.

Szegeden bíznak a türelmi időben

Nehéz napok várnak a dohányosokra januártól, a törvényalkotók ugyanis alaposan megnehezítették, hogy azt követően hódoljanak káros szenvedélyüknek. A legtöbb zárt, közforgalmú helyen tilos lesz rágyújtani, és a szabadban sem lehet mindenütt.

Tóth Péter Zoltán, a szegedi Jazz Kocsma vezetője úgy gondolja, hogy a teljes tilalmat csak április elsejétől fogják bevezetni náluk is, így január 1. és március vége között lesz a türelmi időszak, amikor csak figyelmeztetéssel élnek a hatóságok, de nem büntetnek. Dohányzóhelyiséget a törvények értelmében nem lehet épületen belül – tehát zárt térben – kialakítani, így a Jazz Kocsma vendégei bolondok napjától kezdve a Kálmány Lajos utcán lesznek kénytelenek rágyújtani, a vendéglátó-ipari létesítmény bejáratától 5 méterre.

Fehérváron a hangoskodóktól tartanak a legjobban

Székesfehérváron a kávézóknál tartanak legjobban az új törvénytől, mert a kávézási szokásokhoz szorosan kapcsolódik a cigaretta elszívása. A törvény miatt félő, hogy többen úgy döntenek, inkább otthon isszák meg a kávájukat. 10-15 százalékos bevételcsökkenésre számítanak, annak ellenére, hogy van egy réteg- a nem dohányzók és a kisgyerekesek – akik talán szívesebben mennek majd így oda- mondta Kismarty Lechner Gábor, Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesületének elnöke.

Kismarty Lechner Gábor szerint a fehérvári szórakozóhelyeknél nehéz felméri az új törvény hatását. Jelenleg a szórakozóhelyre járó fiataloknak a fele dohányos. Attól tartanak, hogy azokon a helyeken, ahol nincs kerthelyiség, a dohányosok a bejáratnál, az utcán dohányoznak majd. Éjszaka, „kapatosabb” állapotban azonban félő, hogy hangoskodnak, és ez nem fog tetszeni a környéken élőknek.

Győrben van olyan étterem, ahol már most cigistop van

Kíváncsian várják a győri étteremtulajdonosok és dolgozók is a januárban hatályba lépő törvényt, mely megtiltja a dohányzást minden vendéglátóegységben. Van olyan, aki üdvözli a tervezetet, mások pedig nehezen tudják elképzelni, hogy reális esély volna a jogszabály betartatására.

A győri Pálffy Étteremben már december 12-től fogva füstmentes környezetben ehetnek a vendégek. Vojta Béla üzletvezető elmondta, ebédidőben és vacsoratájban egyre nagyobb igény mutatkozott arra, hogy nem dohányzó helyre ülhessenek a falatozni vágyók.

A végső elhatározás akkor született meg bennünk, a korábbi bevezetést illetően, mikor nemrégiben egy család bejött az éttermünkbe, s már csak a dohányzó részlegre tudtunk nekik helyet kínálni, ők pedig sarkon fordultak, s úgy döntöttek inkább máshol ebédelnek – meséli Vojta Béla – Véleményem szerint, már korábban be kellett volna vezetni ezt a törvényt azokon a helyeken, ahol ételt szolgálnak fel. Más az álláspontom a bárok, pubok, kocsmák terén, nem gondolom, hogy azokban a vendéglátóegységekben át tudják formálni a fogyasztók gondolkodásmódját, szokásait, s be tudják majd tartatni a januártól érvényes szabályt.

Stauder Marianna, a Matias Étterem és Kávéház pultosa személy szerint örül a módosításnak, hiszen ő nem dohányzik, viszont a környezetében és a munkatársai közül is sokan igen, s látja rajtuk a felháborodást. Arra a kérdésre, hogy szerinte megcsappanhat-e az étterem vendégköre januártól a dohányzási tilalom miatt, így felelt:” Benne van a pakliban, hiszen fele-fele arányban foglalnak helyet a vendégeink dohányzó és nem dohányzó részlegeken, viszont hallottam külföldi példákról, ahol egyáltalán nem csökkent a vendéglátóhelyek forgalma a törvény bevezetése után sem,és  a dohányzás okozta betegségek száma is jelentősen csökkent.”

Az igazán nagy kihívás előtt azonban azok a szórakozóhelyek vannak mindhárom városban, ahol egy éjszaka akár több száz ember is megfordul, s ahol az étkezés helyett inkább a táncra, bulizásra koncentrálnak a vendégek. Ezekben a nagy helyiségekben ugyanis nehéz lesz ellenőrizni, hogy cigarettáznak-e valamelyik félreeső sarokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik