Belföld

Mindennapi borzalmak az egészségügyben

Formabontó honlapon mutatja be a Magyar Rezidens Szövetség az ellátórendszer hiányosságait.

A szervezet azokat a mozzanatokat akarja a közvélemény elé tárni, amelyek megítélésük szerint már közvetlenül veszélyeztetik a betegek biztonságos ellátását. A betegbiztonsag.blog.hu honlapon piros színnel jelzik azokat a napokat, amikor az egyes osztályokon „nincs biztosítva az ügyeleti szakorvosi ellátás”- jelentette be a szövetség elnöke.

Papp Magor kiemelte: nemcsak vidéki, vagy kisebb kórházak küzdenek kritikus orvoshiánnyal, hanem egyetemi kórházak, súlyponti intézmények is. Elmondása szerint egyre gyakrabban hallani arról, hogy csak rezidensek vannak ügyeletben olyan helyeken, ahol szakorvosra lenne szükség, a sürgősségi osztályokon pedig extrém hosszú várólistákkal szembesülnek. Ugyanakkor hozzátette: ez nem az intézmények hibája, akkora az orvoshiány idehaza, hogy képtelenség szabályosan elkészíteni az ügyeleti beosztást.

Papp Magor arról is beszélt, hogy december elején már több mint 2500 felmondólevelet helyeztek letétbe. Ha nem történik érdemi intézkedés, nem javul anyagi helyzetük, ezek aktiválódni fognak, és öt megyében alapvetően rendítik majd meg az egészségügyi ellátást.

Jelenleg két akció is zajlik az ágazatban, amelyek célja a bérrendezés kikényszerítése. A Magyar Rezidens Szövetség kezdeményezésére számos orvos ügyvédi letétbe helyezte felmondólevelét, amelyeket akkor aktiválnának januárban, ha összegyűlik körülbelül 3 ezer, és addig nem sikerül megállapodni a kormánnyal a bérek emeléséről.

A másik akcióban a Magyar Orvosok Szövetsége már több mint ezer tagjától gyűjtött be olyan nyilatkozatot, amely szerint januártól nem vállalnak önként túlmunkát. Egyes kórházakban már vésztervek készülnek arra az esetre, ha januárban aktiválják felmondólevelüket az orvosok, vagy nem vállalnak önként túlmunkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik