Belföld

Magánnyugdíjpénztárak: a tagdíjak is megszűnnének

Nemcsak hogy nem kapnák meg a tagdíjakat a magánnyugdíjpénztárak, hanem meg is szüntetnék a tagdíjfizetést.

Csütörtökön Matolcsy György még azt jelentette be, hogy a magánnyugdíjpénztárak tagdíjbevételeit jövőre is az állami kasszába kellene fizetni. Már erre azt mondta a Stabilitás Pénztárszövetség, hogy a megsemmisítésükkel egyenlő a lépés.

Aztán a költségvetési bizottság beadott egy módosító javaslatot Matolcsy György pénzügyi stabilitási törvénytervezetéhez. Ebben a módosító javaslatban a bizottság törvénybe foglalná, hogy a: „Természetes személy nyugellátás fedezetére fizetett járuléka kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot illeti meg .” Vagyis a magánnyugdíjpénztárak soha többé nem juthatnának pénzhez, nem csak jövőre nem.

A módosító minden korábbi szövegből kitörölné a „tagdíj” szót, s végül az indoklásban így foglalja össze a lényeget: „A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósága, pénzügyi stabilitása és a hatálya alatt álló biztosítottak nyugdíj-várományainak biztosítása érdekében a javaslat megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést”.

Csütörtökön Matolcsy György még azt is mondta, esetleg újra megnyitnák a magánnyugdíj-pénztári tagok számára a visszalépés lehetőségét. Úgy tűnik, más lehetősége nemigen lesz a 100 ezres tábornak.

A még megmaradt magánnyugdíj-pénztári vagyon a költségvetési lukak befoldozásához kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik