Belföld

Elbúcsúztak a győri katonák

Fél évre búcsút intenek hazájuknak azok a katonák, akiktől december 15-én a likócsi laktanyában köszöntek el barátaik, családtagjaik.

Bosznia-Hercegovinába indul az EUFOR 10. Kontingens 150 katonája. A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredben nagyon sok győri teljesít szolgálatot, ők most az életüket kockáztatva, a nemzetközi béke fenntartását elősegítve, fél évet tartózkodnak majd a Balkánon. A katonák az ünnepeket még itthon töltik, csak január közepén utaznak el.
A december 15-i kibocsátó ünnepségen Domján László vezérőrnagy, az Összhaderőnem Parancsnokság parancsnoka is részt vett, aki elmondta, hogy a Balkánon a háború után, a rendkívüli erőfeszítésekkel kikényszerített béke napjainkban is nagyon törékeny maradt, ezért van szükség ezen a területen a katonai jelenlétre. Hozzátette, hogy ezek az akciók hazánk gazdasági és külpolitikai érdekeit is képviselik, ezért nem véletlen, hogy jelen pillanatban is 1000 magyar katona van valamilyen misszióban, 10 külföldi helyszínen.
A likócsi laktanyában egyébként már szeptember óta kemény gyakorlatokkal és kiképzéssel készültek a küldetés résztvevői. Bosznia-Hercegovinában a katonák legfőbb feladata a tömegkezelés, az útvonalak illetve a fontos személyek védelme, és a járőrözés lesz. Persze a hazainál valamivel nagyobb gázsiért, információnk szerint a mostani misszióban 300 ezer forintnak megfelelő eurót kereshetnek a katonák havi szinten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik