Belföld

Begurult az óriás „kerekes”Fehérvárra is

Egy kampány a mozgássérült emberek életét segítő Guruló- műhelyekre hívja fel a figyelmet.

Herendi Gábor kerekesszék-installációja hirdeti Fehérvár központjában, hogy van műhely, ahol olcsón javítják, karbantartják és személyre szabva átalakítják a mozgássérült emberek segédeszközeit.

A kampányt a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) indította el, mivel egy éve uniós projekt részeként készültek el a Guruló- műhelyek Székesfehérvár mellett Magyarország további hat régióközpontjában, Budapesten, Kaposváron, Nyíregyházán, Szombathelyen, Szegeden, és Miskolcon.

Császár Attila a fehérvári Guruló-műhely vezetője a Fehérvár24-nek elmondta: még magánemberek nem, inkább szervezetek, intézmények keresik őket. Polgárdiban, Alapon, Gárdonyban már felfigyeltek rájuk, ám azt szeretnék, ha bátran fordulnának hozzájuk magánemberek is. Rendelésre házhoz mennek, az unió finanszírozza őket, így jelentős kedvezménnyel dolgoznak. Egy kiszállás 700 forintba kerül átlagban, benzinköltséget nem kérnek

Nagy segítséget jelent számukra a műhely, hiszen ők benn ülnek a kerekes székben, ha meghibásodik, nem tudnak kiszállni, hogy megjavítsák- tudtuk meg Tarsoly Mártától, az Alternatíva Közhasznú Mozgássérült Egyesület alelnökétől.

Tarsoly Márta elmondta: Már megtapasztalták többször, hogy, ha bármi gondjuk van, azonnal segítenek rajtuk a műhelyben. Vagy beleülhetnek egy fotelbe, vagy ha sokáig tart a javítás, adnak kölcsön járművet. Az egyesület tagjai között már volt olyan is, akinek elektromos kerekes széke mondott majdnem csődöt a városban, mert kezdett lemerülni az akkumulátora. Ám útközben betért a Budai úti műhelybe, ahol feltöltötték neki.

Magyarországon jelenleg mintegy 50 ezer ember használ kerekesszéket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik