Belföld

Vár vár hamarosan Agárdon

Épül az egri vár kicsiben, tavasszal adják át a gyerekeknek.

Sok helyi polgár tartotta eleinte értelmetlen pénzkidobásnak az agárdi vár építését, de aki most, majdnem teljesen elkészült állapotban látja, biztosan megváltoztatja véleményét-adta hírül csütörtökön a V-to.info.

Kockázat nélkül kijelenthető: Agárd nagyon sok látogatót vonzó, kiemelt turisztikai attrakciója lesz a Gárdonyi Géza szülőháza előtt épített rönkvár.
Már csak a befejező munkálatok vannak hátra, így pár nap múlva megkezdődhet a műszaki átadás-átvétel.  A játszóvárnál jelenleg a tető fedése, a kapu készítése és a terep rendezése zajlik.

Az egri vár kicsinyített mása a térségben egyedülálló játszóvárként szolgál majd, és rendezvényeknek is helyet ad tavasztól. A közel félezer négyzetméteren felépült vár alkalmas lesz arra, hogy gyerekek játszva szerezzenek történelmi ismereteket, eljátsszák és átéljék a várostromot.

Bár az építésnél igyekeztek hűek maradni az Egri csillagok hősei által védett vár alaprajzához, a megépülő erődítményben a Dobó-palota helyére egy 30 négyzetméteres színpadot, a székesegyház helyére pedig egy tíz méter magas kilátót építettek. A vár földalatti labirintusa összesen több mint 50 m hosszan, több kibúvó nyílással, 1 méter átmérőjű betoncsövekből készült. A várat öt méter hosszú vörösfenyő rönkökből álló palánk határolja. A rönkvár belső palástján gyilokjáró épült. /Ez az a várfalon belül lévő fal, ahonnan a vitézek lelökték, és lekaszabolták a támadó törököket/- írja a lap.

A város híres szülöttjeként tartja számon Gárdonyi Gézát. A szülőháza mellett élők régóta ábrándoztak arról, hogy ott felépül az „Egri csillagok” c. regényből jól ismert vár. Véletlenül találkozott egy olyan szakemberrel, aki pont ilyeneket tervez, és akkor jött az ötlet, hogy valóra váltsák az ott élők álmát- tudta meg a Fehérvár24 Tóth Istvántól, a város polgármesterétől.

A vár a nemes és időnek ellenálló vörösfenyőből készült többnyire. Közel 500 négyzetméter alapterületű, 5-6 méter magas, de a tornyok és a kilátó a 7-8 métert is eléri.

A föld alatt egy méter átmérőjű katakombarendszer is épült a várhoz, 6-7 kijáróval. A gyerekek lemehetnek. Amikor készült, a munkások úgy gondolták, hogy a gyerekek nem használják majd ki, mert félelmetes lesz számukra. Az unokáival próbát tett. A három, 3-8 éves gyerekek közül a nagyobbak azonnal lementek, a kicsit vinni kellett, ám amikor a legkisebb is rájött, hogy biztonságban van, már ő is szaladgált benne. Neki persze könnyű volt, mert ezt állva meg tudta tenni- mesélte a polgármester. A családi kaland vége aztán az lett, hogy úgy kellett „kivadászni” a gyerekeket a katakombából ¾ óra múlva- mondta Tóth István.

A 36 millió forintos beruházáshoz, turisztikai pályázaton a költségek 60 százalékát nyerte el az önkormányzat. Az agárdi „ egri vár”-at tavasszal vehetik birtokba a gyerekek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik