Belföld

Repült a hírfőnök

Kirúgták az Élő Gábort. Papp Dániel még marad a közmédiában.

Kirúgták az MTI hírcentrum igazgatóját. Élő Gábort a szakmai együttműködéshez szükséges bizalom elvesztése okán – azonnali hatállyal elbocsájtotta Belénessy Csaba az MTI vezérigazgatója. Mint azt korábban megírtuk, a közmédia 2011. december 3-ai híradóinak egyik tudósításában egyszerűen kitakarták Lomniczi Zoltán egykori főbírót. Az indoklás szerint ezért kell most távoznia Élőnek. A Hír- és hírháttér Főszerkesztőséget, ideiglenesen, Csonka Szabolcs vezeti.

Ugyancsak kirúgták a csak hírhamisítóként emlegetett Papp Dánielt is, aki eddig az MTVA Hír- és hírháttér Főszerkesztősége főszerkesztője volt. Ő volt az aki riporterként hamis színben tüntette fel a Daniel Cohn-Bendit zöldpárti politikus magyarországi látogatásán történteket. Ennek ellenére kinevezték főszerkesztőnek. Az MTI Hírcentrum vezetését, ideiglenesen, Galambos István, az MTI Zrt. vezérigazgató-helyettese vette át.

Nyert a szakszervezet

Ezzel célt ért Nagy Navarró Balázs, aki a közszolgálati csatornák székháza előtt kezdte öt nappal ezelőtt az éhségsztrájkját. Tegnap a Hír24-nek azt mondta, hogy addig folytatják a tiltakozást, amíg el nem bocsátják a közmédiából az MTI Hírcentrum igazgatóját, helyetteseit, valamint az MTVA Hír- és Hírháttér főszerkesztőjét. Most azt mondta a Hír24-nek, hogy mindaddig folytatják éhségsztrájkjukat, amíg a maradék két felelős vezetőt, Németh Zsolt főszerkesztő-helyettest, aki az M1 híradóért felel és Hegedűs István főszerkesztő-helyettest, aki pedig a Duna Televízió híradóját kontrollálja, el nem bocsátják. Nagy Navarró hozzátette, hogy követeléseik jogosságát jelzi a mostani döntés.

Élő Gábor

Élő Gábor, a pécsi körzeti stúdióban kezdte a pályáját. Később az Echo Tv hírigazgatója lett. Később a Lánchíd Rádió főszerkesztője, 2010. május 12-én került az MTV-hez hírigazgatóként. Februárban nevezték ki az MTI Hírcentrum igazgatójának. A hétvégén Deutsch Tamás, ahogy ígérte, ugróiskolát rajzolt az MTVA székháza elé. Igaz akkor ő csak a korábban vezérigazgatói figyelmeztetésben részesített három közmédiás kirúgását követelte. Deutsch azt mondta, hogy a vágónak, a riporternek és a szerkesztőnek azért kell mennie, mert a Duna TV és az MTV híradójában kitakarták Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét arról a felvételről, ahol Tőkés László nyilatkozik. Tőkés László, az Európai Parlament alelnökeként, Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsának vezetőjeként tartottak sajtótájékoztatót.

Papp Dánielnek marad még munkája

Papp a Jobbik médiakabinetjének vezetője volt korábban. Amint arról a Hír24 már beszámolt – az azóta hír- és háttérműsorok főszerkesztőjévé kinevezett – Papp Dániel riporterként hamis színben tüntette fel a Daniel Cohn-Bendit zöldpárti politikus magyarországi látogatásán történteket. Papp Dániel tudósításában, melyet az MTV április 1-jei esti híradójában adtak le, az hangzott el, hogy az Európai Zöldek frakciójának társelnöke nem válaszolt a kérdésre, amely szerint demokratikus értéknek tartja-e kiskorúak szexuális tárgyú megközelítését. Az Index birtokába került videóból azonban kiderült, hogy a híradós anyagot meghamisították, ugyanis Cohn-Bendit válaszolt az MTV kérdésére. Sőt, a köztévé videotárába is felkerült anyag sugalmazása ellenére nem közvetlenül a kérdést követően, hanem attól számítva fél óra múlva állt fel és ment ki a teremből, mivel indult a repülőtérre.Papp  Dánielnek van még feladata a közmédiában. Ő ugyanis a Közéleti és dokumentum főszerkesztő is az alapnál.

 

 

Magyar Film- és Videovágók Egyesülete támogatja a sztrájkot
A Magyar Film- és Videovágók Egyesülete, a HSE szolidaritását fejezi ki az MTVA alkalmazásában álló vágókkal és támogatja elhatározásukat, mely szerint meghurcolt kollégáik védelmében többen nem adnák nevüket a közszolgálati televíziók hírműsoraiban megjelenő munkáikhoz. Mivel a vágó nem tehető felelőssé egy hírműsor tartalmi részéért, tehát ezért felelősségre sem vonható. Tiltakozunk az ellen, hogy a munkájukat továbbra is tisztességgel elvégző, de hamisításokhoz nevüket nem adó kollégáinkra az MTVA vezetése nyomást gyakoroljon. Nevük közreadásáról ők maguk dönthetnek és ezért egy jogállamban nem büntethetőek. Amennyiben ez mégis megtörténne, támogatásunkra számíthatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik