Belföld

Orbán elleni fellépésre buzdít Gyurcsány

A Demokratikus Koalíció vezetője szerint a miniszterelnök az államhatalom kizárólagos birtoklására tör.

Gyurcsány Ferenc szerint mostantól valamennyi magyar állampolgár, intézmény és párt alkotmányos kötelessége, hogy szembeszálljon Orbán Viktor kizárólagos hatalomgyakorlási törekvésével. A Demokratikus Koalíció vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a miniszterelnök az államhatalom kizárólagos birtoklására tör, amely ellen alkotmányos kötelességünk fellépni.

A volt kormányfő kijelentette: alkotmányos puccs zajlik Magyarországon, amelyben a Magyar Nemzeti Bank függetlensége elleni támadás az “orbáni önkény” kiépítésének utolsó láncszeme. “Ezzel teljessé vált a hatalomkoncentráció, megszűnt az orbáni hatalom minden ellensúlya” – mondta.

Hozzátette: éppen ezért Magyarország minden polgárának, intézményének és pártjának újra kell gondolnia az Orbán Viktor rendszeréhez fűződő viszonyát, “mert a hazafias demokratikus ellenállás mostantól kezdve nem alkotmányos jog, hanem alkotmányos kötelesség”.

A feladat szerinte ezért az, hogy “közösen felépítsük a demokratikus nemzeti ellenállás átfogó mozgalmát, amely hosszú, fáradságos út lesz, és amelynek végén Orbán és rendszere bukni fog” – jelentette ki. Elmondta azt is: illegitimnek tekint minden olyan vezetőt, akinek kinevezése kizárólag a mai kormánypártok támogatásával történt.

A parlament alkotmányügyi bizottsága szerdán döntött annak a módosító indítványnak a benyújtásáról, amely szerint összevonhatják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) feladat- és hatásköreit, ellátásukra pedig egy új szervezet jöhet létre. A bizottsági előterjesztésről pénteki rendkívüli ülésén dönthet a parlament.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik