Belföld

Továbbtanulás kérdőjelekkel

A felsőoktatási felvételi tájékoztatóból a költségtérítés összege és az államilag támogatott helyek száma kimaradt.

December 15-én, a jogszabályban előírt határidőre megjelentek a felsőoktatási felvételi tájékoztató kiadványok – áll az Educatio Nonprofit Kft. FN24-hez eljuttatott közleményében. Az első kötet tartalmazza az alapképzéseket, az egységes, osztatlan képzéseket, valamint a felsőfokú szakképzéseket, a második pedig a mesterképzéseket. A szeptemberben induló képzésekre a jelentkezési határidő 2012. február 15.


Fotó: Kummer János

A felvételi tájékoztatók tartalmazzák a magyar felsőoktatási intézmények teljes képzési kínálatát, azokat a szakokat, szakképzéseket, amelyeket 2012 szeptemberében indulnak. Szerepelnek a kötetekben a jelentkezési feltételek – például az érettségi követelmények, az előírt alkalmassági vagy gyakorlati vizsgák, illetve a mesterképzéseknél a megkövetelt korábbi felsőoktatási tanulmányok. Szerepelnek a könyvekben a felvételi eljárással kapcsolatos információk, a határidők, a fizetési kötelezettségek és a teendők is.

Nem tudni, mennyit kell fizetni

Hiába kerestük azonban, sajnos az nem szerepel a tájékoztatók internetes verziójában, a Felvi.hu-n, hogy a költségtérítéses képzések egy-egy szemesztere mennyibe is fognak kerülni – a korábbi években ez az ilyen szakok mindegyikénél olvasható volt. Most csak annyit közölnek a jelentkezni vágyókkal, hogy a képzés „önköltséges”.

Az Országgyűlés tárgyalja a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény tervezetét, amely jelentősen átalakítja a felsőoktatásban való képzés finanszírozási feltételeit. 2012 szeptemberétől – a törvénytervezet szerint – az alap és az egységes, osztatlan képzésben három finanszírozási forma kerül bevezetésre: állami ösztöndíjas, állami részösztöndíjas és önköltséges finanszírozási formában lehet tanulni. A tájékoztatóból azonban ezek mértéke sem derül ki.

Az Educatio Kft. szerint azért nem olvashatók a részletek a kiadványokban, mert a törvényt még nem fogadta el az Országgyűlés. A képzési költségek viselésének szabályait a törvény és a szükséges egyéb jogszabályok elfogadása után, legkésőbb 2012. január 31-ig – a jogszabályi követelményeknek megfelelően – elektronikus közlemény formájában hozzák nyilvánosságra a felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítéseként. Aki vállalni kívánja és tudja az önköltséges képzési formát, az a kiegészítő közleményből tud majd tájékozódni arról, hogy intézményenként, szakonként mekkora költséggel jár a képzés. Ez azonban a legrosszabb esetben két héttel a határidő előtt jelenik meg, így eléggé kevés ideje lesz a felvételizőknek arra, hogy mérlegeljék a döntést.

A keretszámokat már elfogadták

A felvehető keretszámoknál egy úgynevezett „irányszám” szerepel, amely az adott szakra felvehető legkevesebb, illetve legtöbb jelentkező létszámát közli. Ha a minimumot (ami egyes szakoknál 5, másoknál akár 350 fő is lehet) nem éri el a jelentkezők száma, akkor a képzés nem indul el. Az Educatio Kft. közleménye szerint a kormány elfogadta a 2012-ben államilag támogatott képzésre felvehető hallgatói keretszámokról szóló kormányhatározatot, amely rövidesen megjelenik a Magyar Közlönyben. A határozat akkor válik hatályossá, így ezek az adatok sem szerepelnek a tájékoztatóban.

Fontos változás a felvételiben, hogy 2012-ben már 240 pont lett a jogszabályi minimum, ha valakinek ennél kevesebb pontja van, akkor nem nyerhet felvételt alap- és egységes, osztatlan képzésre. Az emelt szintű érettségiért ettől az évtől 50 pluszpontot lehet szerezni és a többletpontok maximuma 100 pont lesz. A mesterképzéseknél továbbra is a felsőoktatási intézmények határozzák meg a pontozási rendszert és a felvételi követelményeket, ott az egyedüli megkötés az, hogy 100 pontos rendszert kell alkalmazni.

Határidő: 2012. február 15.
A könyvek megvásárolhatók a nagyobb könyvesboltokban, egyes középiskolákban, de a teljes tartalma olvasható a Felvi.hu honlapon is. Jelentkezni a könyvekhez mellékelt jelentkezési lapon, valamint elektronikus úton, az e-felvételi felületén lehet.
A jelentkezési határidő 2012. február 15. éjfél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik