Belföld

Nagyon drága a sertéshús

Szakértő szerint a kilónkénti ár napokon belül átlépi a 400 forintot, ám 410 forint fölé nem fog menni, ha a körülmények nem változnak jelentősen.

Az élő sertés áremelkedése ugyan megállhat, de ez még nem épült be az átadási árakba, ezért a húsok és húskészítmények folyamatos drágulása várható a következő hónapokban – írta a Világgazdaság csütörtökön.

Az élő vágósertés ára a januári 292 forinttal szemben októberben 349 forint volt, hétfőn pedig már 390 forint kilogrammonként, ami több mint 21 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti 320 forint körüli szintet.

A lapnak Raskó György agrárközgazdász a forintgyengüléssel magyarázta az áremelkedést. Úgy vélte, a kilónkénti ár napokon belül átlépi a 400 forintot, ám 410 forint fölé nem fog menni, ha a körülmények nem változnak jelentősen. Ez nagyjából megfelel a francia és lengyel árszintnek, valamint a szállítással csökkentett német árszintnek – tette hozzá.

Éder Tamás, a Hússzövetség és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége elnöke a lapnak azt mondta, az uniós piacokon néhány hete már leállt az áremelkedés, így itthon is erre lehet számítani. Ugyanakkor hozzátette: mivel az élő sertés árának hónapok óta tartó növekedése csak részben jelent még meg az átadási árakban, ezért március végéig még folyamatos húsáremelkedés várható, utána pedig stagnálás valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik