Belföld

Drágulhat a vasárnapi munka

Az új Munka törvénykönyve megszünteti a több műszakos munkaidő fogalmát, helyébe a több műszakos tevékenység lép.

Az új Munka törvénykönyve olyan módosításokat is tartalmaz, amelyek elsősorban a kereskedelemben jelentősen megdrágíthatják a munkáltatók számára a vasárnapi munkavégzést – írta a Napi Gazdaság csütörtökön.

Az új jogszabály megszünteti a több műszakos munkaidő fogalmát, helyébe a több műszakos tevékenység lép, a munkaidő csak akkor minősül több műszakosnak, ha a tevékenység eléri vagy meghaladja a heti 80 órát – mondta el a lapnak Czeglédy Edina, a Noerr és Társai Iroda munkajogi csoportjának vezetője. Azonban a törvény nem definiálja egyértelműen, hogy mi számít tevékenységnek, ezért ennek meghatározása problémát okozhat például a kiskereskedelemben, főleg a plázákban működő üzleteknél, elsősorban a vasárnapi munka miatt.

A munkaidőszabályok változása lehetővé tette, hogy a munkaadó a heti pihenőidőt összevontan 48 órában is kiadhassa, illetve hétköznapra átcsoportosítsa, ez azonban még nem jogosítja fel arra, hogy rendes munkaidős munkavégzésre ossza be vasárnap is a dolgozóit.

Rendes – pótlékfizetés nélküli – munkaidőbe csak a megszakítás nélküli, több műszakos vagy idényjellegű tevékenység keretében, készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalókat, illetve kizárólag hétvégén, részmunkaidőben alkalmazott dolgozókat oszthatnak be. Kivételt jelent a rendeltetése szerint vasárnap is szolgáltató munkaadó, amely azonban inkább a közszolgáltatásoknál, az egészségügyi ellátásnál, és nem a kereskedelemnél fordul elő – írta a lap, hozzátéve: mindez azzal járhat, hogy csak a túlmunkakeret terhére és 50 százalékos bérpótlék mellett lehet majd vasárnapi munkavégzést elrendelni a kiskereskedelemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik