Belföld

Átadták a józsefvárosi hajléktalanszállót

A LÉLEK program keretében elkészült szolgálati szállás14 rászoruló elhelyezésére alkalmas.

Józsefváros polgármestere (Fidesz-KDNP) a helyszíni sajtótájékoztatón elmondta: a Lakhatási, Életviteli, Lelki segítségnyújtási és Egzisztenciateremtési Közösségi (LÉLEK) program célja az, hogy a szociális szakemberek visszavezessék a hajléktalanokat a társadalomba, az önkormányzat munkát adjon nekik, és olyan szolgáltatásokat is kapjanak, amilyeneket eddig nem. A józsefvárosi önkormányzat saját lakásvagyonát ajánlja fel a kerületieknek – tette hozzá Kocsis Máté.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés kedden fogadta el azt a módosító javaslatot, amely az önkormányzatok feladatai közé emeli a településen belül hajléktalanná vált emberek ellátását. A cél, hogy ne vonja ki egyetlen település sem magát az alól, hogy kötelessége saját elesetteit segíteni – fogalmazott Kocsis Máté.

A sajtótájékoztatón a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: a tárca feladata, hogy megelőzze a hajléktalanságot, kezelje az akut problémát, és olyan megoldást találjon, amely a nehéz helyzetbe kerülteket visszavezeti a társadalomba.

Soltész Miklós hozzátette: csaknem félmilliárd forint jut a fővárosi hajléktalanok problémájának kezelésére, de ez nem pusztán ételosztást jelent. Az államtitkár elmondta, hogy a józsefvárosi elképzelések végrehajtására együttműködési megállapodást kötöttek az önkormányzattal, és hamarosan aláírják a csaknem 150 millió forintos támogatási szerződést, amellyel lehetővé teszi a program kiterjesztését.

A program első elemeként szerdán bemutatott, Koszorú utcai szolgálati szálláson 14-en férnek el. Az ott lakók biztonságára az épület saját, 24 órás őrszolgálata ügyel. A programhoz a Baptista Szeretetszolgálat nyújt szakmai segítséget.

A józsefvárosi önkormányzat októberben döntött a kerületben hajléktalanná vált emberek felzárkóztatásának költségeiről. Első ütemben 61 millió forintot fordítanak a legnehezebb helyzetben lévő emberek megsegítésére. Ez tartalmazza emberi élethez méltó szálláshelyek kialakítását 34 fő részére, a szociális munkások bérét, a szükséges eszközök beszerzését, a lakhatási és rezsikiadásokat, a programban részt vevő hajléktalanok munkabérét és járulékait, valamint a program koordinációs irodájának (LÉLEK-pont) kialakítási költségeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik