Belföld

A Jobbik utolérte az MSZP-t

A biztos választók körében 24 százalékon áll a két párt. Hangyányit erősödött a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció is.

Csak kis változások történtek az elmúlt időszakban a pártok támogatottságában, de ebből kettő a korábbi időszak tendenciájába illeszkedett – derül ki az Ipsos december első felében végzett felméréséből.

Az egyik a Jobbik táborának folyamatos gyarapodása: a népesség egészén belül 10, a biztos pártválasztók körében 24 százalékon áll az ellenzéki párt. Ezzel lényegében utolérte a szocialistákat, akikre a választókorúak 11, az aktívak 24 százaléka voksolna.

A másik tendencia a Fidesz támogatóinak csökkenése. A tavalyi választások óta ez a leggyengébb hónap a kormánypárt számára: a szavazásra jogosultak 18, a biztos pártválasztók 39 százaléka támogatja.

Az LMP tartja az utóbbi hónapok szintjét, a lakosság körében a 3 százalékot, a biztos pártválasztók csoportján belül a 8 százalékot.

Az indulás pillanatához képest erősített a Demokratikus Koalíció, december első felében a választókorú lakosság 2 százaléka tartozik a híveik sorába, a biztos szavazók körében 3 százalékon áll.

Továbbra is magas a politikától elfordulók aránya, a felnőtt magyar népesség 54 százaléka sorolható ide – állapítja meg az Ipsos 1500 fő megkérdezésén alapuló kutatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik