Belföld

Megvan a Kúria és az OBH elnöke

Darák Péter és Handó Tünde lett a befutó. Az államfő jelöltjeiről történő döntés kétharmados többséget igényelt.

Megválasztotta az új bírósági vezetőket kedden, titkos szavazáson az Országgyűlés: az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot (OIT) felváltó Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Handó Tünde, a Legfelsőbb Bíróság (LB) helyébe lépő Kúria elnöke Darák Péter; mindkettejük megbízatása kilenc évre szól.

Az államfő jelöltjeiről történő döntés kétharmados többséget igényelt. Handó Tünde megválasztását 258, Darák Péterét pedig 275 képviselő támogatta. Az új bírósági vezetők megválasztásuk után az Országgyűlés előtt letették hivatali esküjüket.

A Kúria elnöke azt reméli a bíróság igazgatási szervezetének átalakításától, hogy egységessé, gyorssá válik az ítélkezés, a bírósági szervezet megújul, a jogkeresők pedig elégedettek lesznek. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a bírói kar és az ügyfelek lehető legteljesebb kiszolgálásának biztosítását nevezte legfontosabb feladatának

A képviselők – a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló sarkalatos törvény elfogadásával – november 28-án döntöttek arról, hogy januártól elválik a Kúria – mai nevén LB – és a bírói igazgatási szerv vezetőjének személye.

A tizennégy év után megszűnő OIT és annak elnöke igazgatási jogkörei az OBH elnökéhez kerülnek, akinek hatáskörébe tartozik a bírósági felsővezetők kinevezése és a bírák kinevezésére vonatkozó indítvány megtétele (a kinevezési jog a köztársasági elnököt illeti meg). A Kúria elnöke igazgatási jogköröket nem gyakorol majd, a szakmai vezetésért lesz felelős; ő nevezheti ki a Kúria kollégiumvezetőit, irányíthatja és ellenőrizheti a Kúria vezetőinek igazgatási tevékenységét.

MSZP: szégyen Handó Tünde jelölése

Az új bírósági vezetők megválasztásával nem marad olyan hatalmi ág vagy független szerv, amelynek élén nem a Fideszhez lojális vezető áll – mondta Bárándy Gergely országgyűlési képviselő. A szocialista politikus hozzátette: Handó Tünde Szájer József európai parlamenti képviselő felesége, emellett az Orbán család több évtizedes barátja. Szégyen az, hogy ő felel a bíróságok igazgatásáért. Darák Péterről szólva azt mondta: szakmai hiányosságai – így például a vezetői tapasztalat hiánya miatt – nem támogatják megválasztását, ugyanakkor elutasításuk az eljárásnak és az igazságszolgáltatási reform egészének is szól.

LMP: a Fidesz megszállta a bírói igazgatást

Handó Tünde megválasztásával teljesedett be a kormánypártok másfél éve kezdett „hosszú hadjárata”, amelyet azért indítottak, hogy „gyarmatosítsák a független intézményeket” – fogalmazott Schiffer András. Hozzátette: „egy közeli bizalmason keresztül” a demokratikus jogállamokban példátlan jogosítványhoz jutott a Fidesz. Megjegyezte, hogy pártja azt támogatta, hogy Darák Péter legyen a Kúria elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik