Belföld

Megoldódik a szennyvízelvezetés Győrszemerén és Tényőn

Győrszemerén és Tényőn összesen csaknem ötezer ember életkörülményei javulnak, miután megoldódik a szennyvízelvezetés a két településen.

Az érintett községek a szennyvízcsatorna-rendszer kiépítésére és a téti szennyvíztisztító-telep bővítésére nettó 1,8 milliárd forint támogatást nyertek el, a támogatást az Európai Unió és a magyar állam biztosítja – mondta Horváth Gyula (független) győrszemerei polgármester a kivitelezői szerződés aláírása alkalmából kedden az MTI-nek.

A támogatás a beruházás összköltségének a 84 százalékát teszi ki, a fennmaradó hányad pedig a lakossági önrész. A lakosság háztartásonként 2.900 forintot fizet 100 hónapon át a fejlesztés hozzájárulásaként.

A kivitelezési munkák jövő tavasszal kezdődnek meg, s a vállalkozásoknak 19 hónap alatt kell megvalósítaniuk a projektet. A fejlesztés során 33 kilométer nyomó- és gerincvezetéket építenek ki, s 1.741 lakást kötnek be a csatornahálózatba. A téti szennyvíztisztító-telepet a beruházás keretében korszerűsítik és bővítik, hogy az alkalmassá váljon a két község szennyvizének a fogadására.

A projekt várhatóan 2013-ra fejeződik be. Hatására javulnak az életkörülmények és csökken a környezetterhelés a 3.200 lakosú Győrszemerén és az 1.600 lakosú Tényőn.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik