Belföld

Egy őz életébe került: kerékpárút zavarja a vadakat

Az M7-es autópályára tévedt őzek közül egyet ki kellett lőni A vadak eddig háborítatlan nyugalmát a nemrég épült kerékpárút zavarja.

Három őz jutott át az M7-es autópályát lezáró védőkerítésen, kedden reggel; kettőt kitereltek, egyet pedig lelőttek a vadászok. Az őzek az 56-os kilométerkőnél Siófok felé, az agárdi elágazásnál voltak az autópályán- adta hírül a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálata.

A forgalmat táblákkal lelassították, a Közútkezelő autóval és vadászokkal próbálta a három állatot az úttesten kívül tartani, és kiterelni. Az egyik őz nekiugrott a kerítésnek, átszakította, és szerencsésen elmenekült. A másikat visszaterelték a 70-es út felé. A harmadik túlságosan riadt volt, attól tartottak rámegy az útra, és a balesetet okoz, ezért le kellett lőni- tudta meg a Fehérvár24 Sénik Istvántól, a Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság elnökétől.

Eddig a Pákozd és M7 közötti rész csodálatos nyugalmi hely volt a vadak és vízi madarak számára. Mióta átvezették rajta a Fehérvárról a Velencei-tóhoz menő kerékpárutat, az állatok zaklatottak. 30-35 őz élt ott békében, ám a kerékpárosok sokan viszik magukkal a kutyájukat, azok pedig szétzavarják az állatokat. A három őz feltehetően próbált nyugodtabb helyet keresni, így mehettek az autópályára- hangsúlyozta Sénik István.

Táblák jelezik az autópályán a vadveszélyt, igaz, hogy a vadászterületeken áthaladó autópályák le vannak kerítve, hogy az állatok ne veszélyeztessék a forgalmat. Előfordul azonban, hogy a védőkerítésen lyuk keletkezik, ahol betévedhetnek a kisebb testű állatok, őzek, vaddisznók. A vadak inkább az éjszakai, esti órákban vannak mozgásban, nappal többnyire őzek és kóbor kutyák fordulnak elő- ezt már Pechtol Lajos, a Fejér megyei vadászkamara titkára mondta.

Pechtol Lajos hozzátette: az őzek reggel keresnek táplálékot. Gyakran megjelennek az autópályáknak olyan szakaszain, amelyek mellett felszántott földek vannak. Ott most nem találnak eledelt, miközben az úttest mellett még ott zöldell a fű. Ilyen az a rész is, ahol az őzek reggel jártak.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az autópályát övező kerítés ezúttal nem volt sérült, így az őzek a felhajtónál juthattak az úttestre.

Amikor állat kerül az autópályára, minden esetben a rendőrséget kell értesíteni, illetve a vadászterület kezelőjét.

Fejérben sok vadveszélyes hely van az M7 mellett. A legkülönösebb vadkaland Martonvásárnál történt, idén tavasszal, amikor egy egész vaddisznó kondába rohantak bele az autósok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik