Belföld

Egy hónap alatt 1,2 százalékkal nőtt az élelmiszerek ára

Novemberben az élelmiszerárak mellett elsősorban az üzemanyagárak befolyásolták az inflációt a KSH adatai szerint.

A fogyasztói árak novemberben 0,7 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 4,3 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet, a tizenegyedik hónapban elsősorban az üzemanyag és élelmiszer árak befolyásolták az inflációt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A KSH közlése szerint az inflációs adatot meghatározza, hogy jelentős mértékben drágultak az üzemanyagok, míg a tartós fogyasztási cikkekért továbbra is kevesebbet kellett fizetni és az átlagosnál kevésbé drágultak a szolgáltatások is.

Az élelmiszerárak egy hónap alatt 1,2 százalékkal nőttek, emellett a járműüzemanyagok egyhavi, 3,4 százalékos áremelkedése hatott az inflációra. Utóbbinál a gázolaj jövedéki adójának literenként 13 forinttal történő emelése volt a döntő tényező  – mondta Minary Borbála, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor kedden újságíróknak.

Az idén az első 11 hónapban átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.A maginfláció novemberben 0,3 százalék, 12 havi összehasonlításban 3,1 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztó kosárra számított 12 havi áremelkedés 4,4 százalék volt, az egyhavi 0,7 százalék.

Az egyhavi 0,7 százalékos inflációs adaton belül az élelmiszerek 1,2 százalékos drágulása több összetevőből áll: a sertészsiradéknál 6,8 százalékos, az idényáras élelmiszereknél 6,5 százalékos, a sertéshúsnál 2,3, a tejnél 1,9, a baromfihúsnál 1,8 százalékos áremelkedést regisztrált a KSH. Ugyanakkor a liszt ára 2,2 százalékkal csökkent.

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 1,2 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára egy hónap alatt, amihez hozzájárult a jövedéki adó november 1-jei emelése. Egy hónap alatt a ruházkodási cikkek árai az átlagos mértékben, 0,7 százalékkal drágultak, míg a háztartási energia 0,5 százalékkal. Eközben a szolgáltatásoknál 0,2, a tartós fogyasztási cikkeknél 0,1 százalékos áremelkedést mért a KSH.

A múlt év novemberéhez viszonyítva az élelmiszerek árai 5,1 százalékkal emelkedtek. Néhány termék ára jelentősen nőtt: a cukor 42,4 százalékkal, a margarin 24,4, a sertészsiradék 18,6, a kávé 16,4, a liszt 13,3, a tej 8,8, a kenyér 6,5 százalékkal. Az idényáras élelmiszerek, burgonya, friss zöldség, gyümölcs ára közel 11 százalékkal csökkent.

A 12 havi 4,3 százalékos inflációhoz az egyéb cikkek árai 8,6 százalékos drágulással járultak hozzá, ezen belül a járműüzemanyagok árai 21,4, a gyógyszerek, gyógyáruké 4,3 százalékkal emelkedtek. Ugyancsak átlag felett,6,3 százalékkal nőtt a háztartási energia ára, ezen belül a palackos gázé 14,7, a távfűtésé 9,1, a vezetékes gázé 5,6 százalékkal.

A ruházkodási cikkek átlagosan 3,4, a szolgáltatások 2,5 százalékkal drágultak, az utóbbin belül a csatornadíj 10 a szemétszállítás 6,4, a vízdíj 4,3 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk ára átlag alatt, 1,6 százalékkal nőtt, míg a tartós fogyasztási cikkek ára 1,4 százalékkal csökkent 12 hónap alatt – közölte a KSH.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik