Belföld

Katasztrófa fenyegeti a kulturális büdzsét?

Ha csökkentik a kultúrára szánt pénzt a költségvetésben, akkor súlyos gondok lesznek - közölte L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke.


Katasztrófa fenyeget?
Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Súlyos gondokat okozna a kulturális költségvetés további csökkentése – jelentette ki a Levéltárak a nemzeti kultúra és tudomány szolgálatában című szakkonferencia megnyitóján L. Simon László (képünkön), az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke hétfőn.

Beszédében először a magyar levéltárak és tágabb értelemben a kulturális ágazat várható anyagi lehetőségeiről szólt. Mint emlékeztetett, a gazdasági tárca 1,5 helyett 0,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2012-re, ezért most újra kell tervezni a jövő évi büdzsét, hozzányúlva annak sarokszámaihoz is.

“Ha a kulturális államtitkárság költségvetése tovább csökken, az a katasztrófával ér fel” – fogalmazott a szakpolitikus, hozzátéve: már a 2012-es büdzsé első változata által biztosított 29 milliárd forint sem elegendő az államtitkárság feladatainak ellátásához.

L. Simon László a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnökeként annak helyzetéről is beszámolt. Mint felidézte, a jelek szerint sikerült elérni, hogy az alap költségvetését továbbra is az ötös lottó játékadó-bevételeinek 90 százaléka adja, valamint két új pluszforrást is sikerült biztosítani. Az egyik a kulturális adó, amelyet 2012-től elsősorban a pornográf kiadványokra vetnek ki, a másik a szerzői jogi törvény múlt heti módosítása által generált jogdíjbevétel, amelyből az NKA 500 millió és 1 milliárd forint közötti többletforrást vár.

Ha ezek a várakozások megvalósulnak, az alap jövőre több mint 11 milliárd forinttal gazdálkodhat, ez 4 milliárdos növekedést jelent a kormányváltás előtti időszakhoz képest – hangsúlyozta, hozzátéve: ehhez az is kell, hogy a költségvetés újratervezése ne érintse hátrányosan az NKA-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik