Belföld

Gyurcsányék módosítanák a világidőt

A Demokratikus Koalícióhoz tartozó független képviselők törvénymódosítást kezdeményeznek azért, hogy az Országgyűlés 26 órás ülésnapokat tarthasson.

A képviselők a parlamenti tárgyalási rend alakulására reflektáló, hétfőn benyújtott – nyilvánvalóan parodisztikus – törvényjavaslatukban azt kezdeményezik, hogy az egyezményes koordinált világidő (UTC) időskálája oly módon változzon meg, hogy ne csak a másodpercek, hanem az órák száma is változó lehessen.

Indoklásukban emlékeztetnek, hogy a kormánytöbbség a múlt heti napirend elfogadásakor a keddi ülésnapon hat törvényjavaslat megvitatására biztosított egyenként 4 óra 20 perces időkeretet, ami a napirend előtti felszólalásokat és a holtidőt nem számítva is 26 óra.

A javaslat indoklása szerint az egyezményes koordinált világidő az időt napokra, a napokat órákra, percekre és másodpercekre bontja. Eszerint minden nap 24 órából áll, és minden óra 60 percből, de az egy percen belüli másodpercek száma változó lehet. E törvény segítségével elérhető, hogy az ellenzék a törvényalkotási dömping közepette is kellő idővel rendelkezzen a felszólaláshoz. Hasonló okból megfontolásra javasolják a Gergely-naptár felülvizsgálatát is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik