Belföld

Sztrájkkészültségben az orvosok

Sztrájkkészültséget hirdetett a szlovák Orvosi Szakszervezeti Szövetség, míg nem teljesülnek a memorandumban foglalt kormányzati kötelességek.

Sztrájkkészültséget hirdetett az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ), míg nem teljesül minden, amit a kormánnyal kötött memorandumban lefektettek – jelentette be Marian Kollár szakszervezeti vezető.

Sajtótájékoztatóján kijelentette: a memorandumot kormánypolitikusok és egyes képviselők nyilvánvalóan kétségbe vonják. „Azért vagyunk itt, hogy nyomatékosan felszólítsuk a parlamentet és a kormányt: haladéktalanul, és hiánytalanul teljesítsék a memorandumban lefektetett kötelességeiket a páciensekkel és orvosokkal szemben” – szögezte le.

A LOZ elmondása szerint készenlétben lesz, és abban az esetben, ha nem teljesül valamelyik feltétel, „ismételten és azonnal” cselekedni fog. Hozzátette: a sztrájkkészültség csak az orvosok éberségéről szól, a pácienseket egyáltalán nem érinti.

Az orvosi szakszervezet hatására Szlovákiában szeptember végén 2400 orvos mondott fel. Hosszas egyeztetések után sem egyeztek meg az orvosok és a kormány, s a helyzet odáig fokozódott, hogy vészhelyzetet kellet hirdetni több kórházban. Végül az orvosok fele visszavonta felmondását, és a múlt héten sikerült megegyezni egy közös memorandum aláírásán is. Ebben a kórházak részvénytársasággá alakításának megtiltása mellett lefektették azt is, hogy nőni fognak az orvosi bérek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik