Belföld

Orbán: jövő héttől már tárgyalnia kell a parlamentnek a brüsszeli döntésről

Jövő héttől már tárgyalnia kell a parlamentnek a brüsszeli döntésről - mondta a miniszterelnök az m1 televíziónak adott exkluzív nyilatkozatában, amely vasárnap 18.55 perckor kerül adásba.

Orbán Viktor szerint amíg az Országgyűlés nem dönti el, hogy Magyarország részt vesz-e egy olyan megállapodásban, amelyről pénteken született döntés Brüsszelben, addig a kormány nem mondhat sem igent, sem nemet az egyezményre.
“Ezért van szükség arra, hogy a jövő héttől kezdődően a magyar parlament érdemben foglalkozzon ezekkel a kérdésekkel” – jelentette ki a kormányfő.
“Olyan megállapodás született az euróval fizető országok között, amely a nemzeti szuverenitást, a nép választott képviselőinek, vagyis a parlamenti képviselőknek a jogkörét jelentősen korlátozza. És én nem akarok és nem is mondhatok le Magyarország szuverenitásáról anélkül, hogy a magyar parlament erre ne adna felhatalmazást” – mondta Orbán Viktor.
Az EU-tagországok állam- és kormányfőinek péntek délután befejeződött, csaknem húszórás brüsszeli találkozóján arról született döntés, hogy új kormányközi szerződést készít az euróövezet 17 országa a költségvetési fegyelem szigorításának érdekében. Ebben Nagy-Britannia kivételével a zónán kívüli európai uniós tagállamok is készek részt venni, ha nemzeti törvényhozásuk felhatalmazza őket erre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik