Belföld

Több száz embert elküld az Erste

A jövő év első hónapjaiban dolgozóinak mintegy 15 százalékától, 400-450 alkalmazottól válik meg az Erste Bank Hungary Zrt., és 184 magyarországi fiókjából várhatóan 43-at bezár.

A létszámcsökkentést a bank közleményében a gazdasági válság következményeként előálló korlátozott bevételi kilátásokkal, a hitelezés visszaesésével, a “kiemelkedően magas mértékű bankadóval” és a végtörlesztés intézményének bevezetése okozta jelentős veszteséggel indokolta.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Jelasity Radován elnök-vezérigazgató a közleményben közölte: a kedvezőtlen külső gazdasági események, a bankpiac lefékeződése és a céltartalékolási kötelezettségek jelentős növekedése együttesen elkerülhetetlenné teszi a magyar Erste Bank szervezeti átalakítását és fiókhálózatának karcsúsítását.  Álláspontja szerint a hosszú távon is fenntartható működés keretei csak a költségek csökkentésével, szigorú költséggazdálkodással teremthetők meg.

Beszámolt arról is: az Üzemi Tanáccsal egyeztetve megpróbálják a lehető legtöbb segítséget megadni, a Munka törvénykönyve és a Kollektív Szerződés adta lehetőségeken felüli juttatásokat terveznek. Jelasity Radován rámutatott: a tulajdonos Erste Group változatlanul fenntartja a magyar piac és ügyfelek iránti elkötelezettségét, azonban a bankpiac fékeződése miatt át kell értékelni a bankcsoport magyarországi középtávú kilátásait, és ennek megfelelően kell alakítani az üzleti stratégiát.

Az átalakítási folyamat nem kizárólag létszámleépítést jelent, hanem átfogó megújulást a stratégiától az ügyfélkapcsolatokon keresztül a kockázatkezelésig. A korábbi évek hitelezésen alapuló növekedését felváltja egy, a forrásgyűjtésre fókuszáló, az ügyfélkapcsolatok hatékony kiaknázásán alapuló banki tevékenység.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik