Belföld

Semjén víziója: össznemzeti parlament

A miniszterelnök-helyettes szerint a következő választás után már össznemzeti lesz a magyar Országgyűlés.

A következő választások után, 2014-ben már össznemzeti parlament alakulhat, a határon túli magyarok szavazataival – emelte ki Semjén Zsolt a Civil Együttműködési Tanács ülésén.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott: az, hogy magyarok vagyunk, hogy egy nemzethez tartozunk, “nem valamiféle szabadidő tevékenység, nem valamiféle hobbi, hanem a természet és a teremtés rendje által adott állapotbeli kötelesség”, és “küldetésünk van a nemzet felé”. Fontos tudni és tudatni, hogy minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték, olyan érték, amit csak és kizárólag az adott nemzet adhat az egyetemes emberiségnek.

Semjén Zsolt szerint kétféle tévedés van a nemzet gondolatáról, az egyik, kozmpolita tévedés, amelyik tagadja a nemzetet. Az az ideológia, amely tagadja a nemzet értékét, egyben “antropológiai tévedés” – tette hozzá. Ugyanígy antropológiai tévedés az a felfogás, amely szerint egy nemzet vélt életjoga alapján tagadja más nemzetek létezéséhez való alapjogát. A keresztény emberek nem tudják elfogadni egyik felfogást sem – hangsúlyozta.

Kulcsfontosságúnak tartotta, hogy amellett, hogy a magyar nemzet kultúrnemzet, Szent István óta közjogi nemzet is. Amikor az állampolgárság lehetővé tételével közjogilag egyesítették a magyar nemzetet, hűségesek voltak a Szent István-i örökséghez – emelte ki. Leszögezte: a közjog akkor is egyben tartotta a magyar nemzetet, amikor a történelem viharai miatt politikai értelemben szét kellett volna esnie. A magyar kormány számára a legfontosabb a nemzet közjogi egyesítése, így minden magyar teljes értékű állampolgárságot kaphat, beleértve a szavazati jogot is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik