Belföld

SZTE: a napkollektorok felszerelésére kiírt pályázaton nem volt idő új közbeszerzésre

Szegedi Tudományegyetem (SZTE) napkollektorok felszerelésére kiírt pályázatán új közbeszerzési eljárásra már nem lett volna lehetőség a megszabott időkeretben, ezért a második körben az egyetlen érvényes ajánlattevőt hirdették ki nyertesnek.

Az intézmény ezzel Jávor Benedek LMP-s politikus előző napi sajtótájékoztatójára, az ott elhangzottakra reagált.
A parlament fenntartható fejlődés bizottságának elnöke sajtótájékoztatóján az SZTE napkollektorok felszerelésére kiírt pályázatának a megsemmisítését kérte a Közbeszerzési Döntőbizottságtól (KDB), mivel az LMP szerint a nyertes cég “kormányzati befolyással és a KDB asszisztálásával” szerezte meg a beruházást.
Jávor Benedek azt mondta, hogy a pályázatot a Közgép Zrt. és így “fideszes üzleti körök” tulajdonában álló E-OS Innovatív Zrt. nyerte meg, amely ugyan az utolsó pillanatban jelentkezett a pályázatra, de megtámadta az addigi eredményt, ennek hatására a KDB sorra kizárta az eljárásból a többi pályázót. Végül az E-OS 620 millió forintnyi összeggel nyerte meg a pályázatot, az eredetileg nyertes KÉSZ 570 millió forintos ajánlatával szemben.
Jávor Benedek szerint ez a 10 százalékos különbség a korrupciós felár, ráadásul az Európai Unió vélhetően megsemmisíti majd a pályázatot, és vissza kell majd fizetni a teljes összeget, emellett pedig ez a pályázat is azt bizonyítja, hogy már a megújuló energiaszektort is “átitatja” a korrupció.
Az egyetem közlése szerint a közbeszerzési eljárásban három cég – KÉSZ Zrt., Villszer 2008 Kft., E-OS Zrt. – ajánlatát találták érvényesnek, s ezek közül az összességében legelőnyösebbet, egyben a legalacsonyabb ellenértéket kérő ajánlatot hirdették ki nyertesnek.
A Szegedi Tudományegyetem döntését azonban az E-OS Zrt. a KDB előtt megtámadta. A bizottság az egyetem döntését felülbírálta, és határozatában a három érvényes ajánlatból kettőnek az érvénytelenségét mondta ki.
Mint írták, ebben a helyzetben az SZTE jogilag két utat választhatott: vagy egy teljesen új közbeszerzési eljárást kezdeményez, vagy a pályázatot úgy valósítja meg, hogy a döntőbizottsági határozat szerinti egyetlen érvényes ajánlattevővel köt szerződést.
Hozzátették: új közbeszerzési eljárás lefolytatását a pályázat által megszabott időkeret nem tette lehetővé, ezért az egyetem – a pályázati forrás felhasználásának érdekében – a KDB határozatának megfelelően a második körben az egyetlen érvényes ajánlattevőt hirdette ki nyertesnek. A megkötött szerződést az SZTE ellenjegyzésre megküldte az illetékes közreműködő szervezetnek – tartalmazza a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik