Belföld

Az IMF miatt távozik Fellegi Tamás

A magyar IMF-delegáció vezetőjének lenni rengeteg munkát és "óriási felelősséget" jelent.

Fellegi Tamás a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette: szerdán azt mondta a miniszterelnöknek, kezdeményezze felmentését a köztársasági elnöknél, hogy teljes erőbedobással az IMF-fel esedékes tárgyalásokra tudjon összpontosítani.

Már a jövő héten találkozik a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió képviselőivel, emellett Londonban mindhárom hitelminősítő intézettel, valamint nagybefektetőkkel is konzultál. Tájékoztatása szerint a hivatalos megbeszélések januárban startolnak.

A kormányszóvivő hozzátette: Orbán Viktor személyesen egyeztet Fellegi Tamással, miután hazaérkezik a brüsszeli uniós csúcsról, és megvitatják a lemondás szakmai érveit. A miniszterelnök hozza meg a döntést, és amennyiben elfogadja a miniszter lemondását, határoz az utódlásról is – tette hozzá Giró-Szász András.

Ezt a miniszterelnök szóvivője is megerősítette Marseille-ben. Szijjártó Péter az Európai Néppárt kongresszusának helyszínén annyit mondott, Orbán Viktor “érti a nemzeti fejlesztési miniszter által felvetett szempontokat”. A szóvivő ezt mondta arra a konkrét kérdésre is, hogy Orbán Viktor elfogadta-e minisztere lemondását. Az esetleges utódról Szijjártó csak annyit árult el, hogy ez egyáltalán napirendre kerül-e, a tárcavezető és a miniszterelnök személyes találkozója után dől el.

A Nemzetgazdasági Minisztérium november 17-én jelezte, hogy a kormány ismét tárgyalni fog a Nemzetközi Valutaalappal. Egy nappal később Matolcsy György kezdeményezte hivatalosan az IMF és az Európai Unió Bizottságának Budapesten tartózkodó delegációjával egy új típusú pénzügyi megállapodás megkötését, de a tárgyalásokra a kormány nem őt jelölte.

Matolcsy helyett a kabinet november végén a hivatalos IMF delegáció vezetőjéként Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztert nevezte meg. A küldöttség tagjai Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik