Belföld

Megbüntetnék Gyurcsányt az államadósság növekedése miatt

Az államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság szerint külön kell választani a Medgyessy- és a Bajnai-kormány felelősségének kérdését.

Amíg az előbbiek esetleges gazdaságpolitikai hibái nem alapoznak meg büntetőjogi felelősséget, az utóbbiak tevékenysége miatt ez felvethető a bizottság szerint. A testület ezért azt fogja javasolni, hogy megállapításaikat a költségvetési bizottság az albizottsága által készített jelentéssel együtt küldje meg az ügyészségnek.

Az albizottság szerdai ülésén fogalmazta meg azokat a megállapításokat, amelyek a jövő hétfőn a testület elé kerülő jelentés alapját képezik majd. Az erről szóló szavazás egyhangú volt: a kormánypárti képviselők mellett igennel voksolt a független Pősze Lajos is, a szocialista Steiner Pál azonban nem vett részt a szavazásban. Jobbikos képviselő nem volt ott az ülésen, LMP-s tagja pedig nincs a testületnek.

Cser-Palkovics András, az albizottság fideszes elnöke az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a Gyurcsány-kormány költségvetési adatokat hamisított meg, ami az általa javasolt jelentéstervezet szerint felveti az államháztartási törvény és a közérdekű adatokra vonatozó jogszabályi rendelkezések megsértésének gyanúját, a hűtlen és a hanyag kezelés gyanúját, továbbá az európai uniós források felhasználási szabályainak megsértését.

A várhatóan a jelentés mellékleteként ugyancsak az alkotmányügyi bizottság elé kerülő szakértői jelentés szerint egyetlen nemzetközi példa – az izlandi – van arra, hogy egy volt kormányfő ellen politikai döntései, illetve mulasztásai miatt büntetőeljárás indult. A fideszes Gruber Attila ugyanakkor szerdai felszólalásában úgy vélekedett: ha ezt a történtek indokolják és jogi lehetőség van rá, a nemzetközi előzményektől függetlenül kezdeményezni kell a felelősségre vonást.

A szakértői jelentés – amelyet november közepén tárgyalt meg az albizottság – “a költségvetési adatok torzító meghamisítását”, a PPP-t, mint gazdaságossági megfontolás nélkül tömegesen alkalmazni rendelt konstrukciót, egyes nagybeszerzéseket, valamint a nyilvánvaló, rendszeres és folyamatos túlszámlázásokat tekinti olyan kormányzati lépéseknek, “amelyek felelősségi köre akár túl is mutathat a szokásos politikai felelősségen”.

A jelentés szerint mindezek mögött nem csupán egy-egy esetleges törvénysértés, hanem a “folyamatos törvénysértések sorát megalapozó elv vagy elvrendszer megléte feltételezhető”, ugyanakkor e feltételezést csak a törvényben jogosított hatóság teheti megalapozott gyanúvá. Ugyanezt vélelmezhetően az albizottsági jelentés is kimondja majd, rögzítve, hogy a testület nem vádhatóság vagy bíróság.

A Demokratikus Koalíció Orbánékat látná a vádlottak padján

“A Fidesz-Jobbik koalíció ma ismét izzadságszagú erőlködésbe kezdett, hogy elterelje a figyelmet Orbán Viktor politikájának totális bukásáról. A cél érdekében most éppen Cser-Palkovics András szájával hazudtak egy hatalmasat. Hogy az igazság mégse maradjon rejtve, kijelentjük: ahogy a bíróság korábban kimondta, soha senki semmilyen költségvetési adatot nem hamisított meg” – áll a DK ezzel összefüggésben kiadott közleményében.

Mint írják, az államadósság növekedése az első Orbán-kormány osztogatásaival kezdődött, csúcsra pedig a második Orbán-kormány idejére ért, és az elemzők egyetértenek abban, hogy a tendencia jövőre folytatódik. Nem véletlen, hogy 2016-ra tolják ki hiteltelen alaptörvényükben korábbi, elszántnak hazudott vállalásukat az eladósodás megfékezésére – teszik hozzá.

Felvetik: a Demokratikus Koalíció kezdeményezze büntetőeljárás elindítását Orbán Viktor és Matolcsy György ellen amiatt, hogy a megvásárolt Mol-részvényeken eddig körülbelül 150 milliárd forintot buktak az adófizetők, illetve tegyen feljelentést azért, hogy kiderüljön, miért növekszik az államadósság, “miközben a Fidesz-kormány ellopta a magánnyugdíj-megtakarításokat”.

A DK szerint az Orbán-kormány alatt rekordra zuhant a forint árfolyama, és rekordra nőtt az ország csődkockázata, valamint az államadósság mértéke is. Rosszabb a korrupciós index is, mint az MSZP-SZDSZ-kormányok idején – folytatják, hozzátéve: ha Orbán Viktor újabb merényletre készül a magyar igazságszolgáltatás ellen, “inkvizíciós kísérletéhez” sok sikert kívánnak.

MSZP: Orbán Viktor és emberei nem bírnak magukkal

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke közleményben állt ki a szocialista párt volt miniszterelnökei és pénzügyminiszterei mellett azután, hogy a Gyurcsány-kormányok büntetőjogi felelősségének vizsgálatát javasolta a 2002 és 2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság.

A szocialista párt vezetője az MTI-hez eljuttatott reakciójában visszautasít minden alaptalan vádaskodást és úgy fogalmaz, “Orbán Viktor és emberei nem bírnak magukkal, nem tettek le arról a szándékukról, hogy politikai ellenfelüket, az MSZP-t minden eszközzel kiiktassák a hazai közéletből”.

Mesterházy Attila szerint a Fidesz azt a “jól ismert módszert” alkalmazza, hogy “hazudj minél nagyobbat, vádaskodj gátlástalanul, kiáltsd ki bűnözőnek ellenfeledet”.

Az ellenzéki politikus szerint a bizottság megállapításának nyilvánvaló szándéka, hogy elterelje a figyelmet a kormány tragikus gazdaságpolitikájáról, bár ez szerinte ezúttal sem sikerülhet. “Mutogathatnak magukon kívül mindenre és mindenkire, ma már mindenki számára világos: súlyos gazdasági, szociális bajainkat kizárólag két ember hülyeségének, Orbán Viktor miniszterelnöknek és gazdasági miniszterének, Matolcsy Györgynek köszönheti az ország” – fogalmaz Mesterházy Attila.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik