Belföld

Módosíthatja a kormány a költségvetést

Magyarország gyorsabb, fegyelmezettebb államadósság-csökkentést követ, mint az eurózóna -– mondta a nemzetgazdasági miniszter szerdai sajtótájékoztatóján.

Matolcsy György a stabilitási törvényjavaslat legfontosabb elemének nevezte az államadósság csökkentésére vonatkozó szabályt. Mint mondta, mindaddig csökkenteni kell annak mértékét, amíg a bruttó hazai termék nő.

A miniszter 2012-re 0,5 és 1 százalék közötti növekedést prognosztizált. Hozzátette: az államadósság 2015-re GDP-arányosan 65 és 70 százalék közötti érték lehet, míg 2020 körül közelíthet az 50 százalékos szinthez.

Bejelentette azt is, Simor András jegybankelnököt arra kéri: gondolja át, hogy a Magyar Nemzeti Bank milyen monetáris eszközökkel tudja segíteni Magyarországon a GDP növekedését.

Matolcsy György nem zárja ki, hogy a kormány a jövő héten kis korrekciót hajt végre a 2012-es költségvetés bevételi és kiadási oldalán, de a cél továbbra is a GDP-arányos 2,5 százalékos hiánycél tartása.

A nemzetgazdasági miniszter szerdai sajtótájékoztatóján hozzátette: a módosításra azért lehet szükség, mert a kormány a korábban várt 1,5 százalék helyett 0,5-1 százalék közötti gazdasági növekedéssel számol jövőre.

Hangsúlyozta: az IMF-fel tervezett szerződés nem a növekedést fogja segíteni, hanem védőernyőt ad ahhoz, hogy Magyarország a pénzpiacokról finaszírozza magát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik