Belföld

Magával ránthatja a BKV Magyarországot

Olyan láncreakció indulhat be a főpolgármester pénzügyi főtanácsadója szerint, ami az ország stabiltását veszélyeztetheti.

Atkári János a Népszabadságban elmondta Budapest néhány hónapon belül fizetésképtelenné válhat, ha a kormány nem rendezi a BKV pénzügyi helyzetét, illetve mozgásterének bővítésével nem segíti hozzá a várost, hogy erről maga gondoskodhasson. Bármelyik elmaradása néhány héten belül a BKV csődjéhez vezet, ami a 4-es metró beruházásának ellehetetlenülését okozza. A 180 milliárd forintos uniós támogatás visszafizetése bedöntené Budapestet is. A város csődje pedig könnyen magával rántaná az országot.

A BKV válsága addig nem ér véget, amíg a cég nem kapja meg a megrendelt szolgáltatások teljes ellenértékét – állítja Atkári János. Ez a menetdíjbevételeken, a fogyasztóiár-kiegészítésen, valamint az állami és önkormányzati támogatás jelenlegi értékén felül évi 40-50 milliárd forint.

Az elmúlt években ezt az eszközök felélésén keresztül belső eladósodással, illetve hitelekből teremtették elő. De a kölcsönöket egyszer vissza kell fizetni. Most eljött ez az idő. Csakhogy a bankok egy része még állami garanciavállalás mellett sem hajlandó újabb hitelt nyújtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik