Belföld

Szeged és Hódmezővásárhely adóssághegyei

Hódmezővásárhely képes volt csökkenteni adósságát, Szeged kiugróan magas adósságot görget maga előtt.

A 23 megyei jogú település közül tavaly 18 verte újabb adósságokba magát, s mindössze öt – Salgótarján, Szekszárd, Tatabánya, Nyíregyháza, Hódmezővásárhely – mérsékelte tartozását – derül ki a Magyar Progresszív Intézet (MPI) nemrég közzétett kutatási jelentéséből.

A kutatás szerint kiugróan magas adósságot – 23-28 milliárd forint körüli összeggel – Szolnok, Kaposvár, Miskolc, Debrecen és Szeged görget maga előtt. Még hozzájuk képest is minősített esetnek számít azonban Európa tavalyi kulturális fővárosa: Pécsnek 37 milliárdos adósságheggyel kell a következő években megküzdenie.

Erősen kiköltekezett az utóbbi években (polgáronként 300-400 ezer forint körüli adósságba verve magát) Hódmezővásárhely, Kaposvár, Szolnok és Dunaújváros is.

A 46 vizsgált település összesített hiteltartozása az utóbbi tizenkét hónapban 386 milliárdról 450 milliárdra emelkedett. A MPI a helyhatóságok pénzügyi átláthatóságát vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy a legkevésbé transzparensnek a fővárosi kerületi önkormányzatok tekinthetők – pozitív kivételnek csupán a VII., a XIII. és a XX. kerület számít.

A vidéki nagyvárosok jelentős része ezzel szemben nyílt lapokkal játszik: Zalaegerszeg, Szolnok, Szeged, Kecskemét, Kaposvár, Eger, Debrecen, Békéscsaba pénzügyi viszonyait legalábbis átláthatónak találták a kutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik