Belföld

Mélyponton a cégalapítási kedv

A magyar gazdaságnak kifejezetten jót tesz, hogy kevesebb cég alakul.

Az elmúlt hónapban 2.055 céggel szemben tettek közzé fizetésképtelenségi eljárásról szóló bejelentést a cégbíróságok, ennél nagyobb számban csak az idén júniusban nyúltak a végső eszközhöz a nemfizetőkkel szemben a beszállítók és a hitelezők.

Az Opten szerint az általános pesszimizmust jelzi, hogy csak 2.600 új céget jelentettek be novemberben.
Az idén novemberben a tavalyinál 27 százalékkal több felszámolási eljárást tettek közzé a cégbíróságok. A novemberi adat az egy hónappal ezelőttivel összehasonlítva is csaknem 24 százalékos növekedést mutat.

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint a magyar gazdaság átrendeződése még korántsem ért véget. A növekvő fizetési határidők, az egyre terebélyesebb lánc- és körbetartozások miatt 2012-ben az ideinél is több cégbedőlésre lehet számítani.

Az előző hónaphoz képest csökkent, 2010 novemberéhez képest viszont gyors ütemben nőtt a végelszámolások száma a nemzetgazdaságban. A tavalyi 1.023-mal szemben az idén novemberben 1.743 cégre kértek végelszámolást a tulajdonosok, vagy kényszer-végelszámolást a cégbíróságok, ám ez még így is 442 új eljárással kevesebb az egy hónappal ezelőttinél.

Szakértők szerint a kényszer-végelszámolt cégek száma az idei 15-20 ezerről a jövő évben 40 ezerre is nőhet.
Az új cégek bejegyzési száma több mint 900-zal kevesebb az egy évvel korábban regisztrálthoz képest, és 1.200-zal kevesebb, mint egy hónappal korábban.

Az Opten szerint egyelőre nem világos, hogy a mostani visszaesésben milyen szerepet játszik az általános pesszimizmus, és milyet az adórendszer, például az eva kulcsának emelése. A szakértők szerint a magyar gazdaságnak kifejezetten jót tesz, hogy kevesebb cég alakul, így akár tisztulhat is a szélsőségesen felaprózott cégstruktúra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik