Belföld

Gazsó Ferenc: Nincs magyar baloldal

Ezt a Magyar Nemzetnek mondta a szociológus, aki szerint a neoliberális modell bukása esélyt jelent a kormánynak.

Az MSZP megszüntetett társadalompolitikai tagozatának egykori tiszteletbeli elnöke szerint „Magyarországon nincs politikai baloldal”. A baloldali beállítottságú embereknek régóta nincs pártjuk. „Nincs olyan alakulat, amely jelentős erővé válhatna, mert konzekvensen és programszerűen meg tudná fogalmazni ezeket az értékeket” – magyarázza az interjúban Gazsó Ferenc. Szerinte az MSZP „minden baloldali eszmét elárult, semmibe vett”. Szociológiai értelemben teljesítmény, hogy baloldali pártként tudta eladni magát, de már a szocialisták sem mondják magukról, hogy baloldaliak, hiszen mindig csak a megújulás után lesznek azok – teszi hozzá a professzor.

Az európai baloldal azért áll ki még az MSZP mellett, és utasítja el a jelenlegi kormányt, mert a Fidesz felrúgta „az elvárt ortodox kudarcos gazdaságpolitikai etikettet, mert visszautasította a neoliberális forgatókönyveket. Gazsó Ferenc úgy látja, hogy „nehéz a helyzet, hiszen erőnek erejével ránk akarják tukmálni a becsődölt gazdaságpolitikai módszereket”, de szerencsére „az ennek a politikának érvényt szerző hazai szereplők most nem tudnak többségi társadalmi támogatottságot szerezni. Még a Fidesztől elvándorolt vagy elbizonytalanodott szavazókat sem tudják jelenleg magukhoz vonzani”.

A szociológus szerint ugyanakkor a neoliberális szisztéma összeomlása nagyobb mozgásteret adhat az Orbán-kormánynak. A balliberálisok belátható ideig nem rúghatnak labdába, ha a kormány képes kihasználni „a kétségtelenül szűk, ám meglévő mozgástér kínálta lehetőségeket. „Csakis ebből a szempontból egyedülállóan kedvező a helyzet jelenleg, mert nem kell attól tartani, hogy a 2010-ben megbukott politikai irány átveheti a hatalmat. Gazsó Ferenc szerint ilyen értelemben ez kegyelmi állapot, amely azonban „csak a lehetőséget jelenti, amit nagy körültekintéssel és ügyes mozgással lehet kihasználni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik